Saare kultuuriehitiste kandidaadid käisid riigikogus kaalumisel

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Tõnu Sepp ja Rita Valge eilsel komisjoni istungil.
Tõnu Sepp ja Rita Valge eilsel komisjoni istungil. Foto: Ekraanitõmmis

Eile esitleti riigikogu kultuurikomisjonis Kultuurkapitali rahastamist taotlevate projektide hulgas ka Kahni keskuse ideed ning Kuressaare lossi remondi ja Saaremaa muuseumi uue ekspositsiooni plaani.

Kahel päeval kaalus komisjon kultuuriehitiste projekte, mida järgnevatel aastatel Kultuurkapitali rahast toetada. 

Kuressaarde plaanitavat Louis Kahni keskust tutvustasid Saaremaa abivallavanem Helle Kahm ja valla kultuurinõunik Kristel Peel. Komisjoni liikmed tundsid muu hulgas huvi, milline on projekti ettevalmistamisel olnud koostöö Eesti arhitektide liidu ja arhitektuurimuuseumiga, samuti soovitati Kahni pärandi tutvustamiseks leida võimalusi kohalikus muuseumis.

Saaremaa muuseumi visiooni esitanud projektijuht Tõnu Sepp ja muuseumi juhatuse liige Rita Valge kinnitasid, et Kahn leiab muuseumi uues ekspositsioonis kindlasti koha, kuid korraliku lahenduse eelduseks on lossi remont ja uute pindade kasutuselevõtt, mille tarbeks loodetaksegi Kultuurkapitalilt 3,5 miljonit eurot toetust saada. Valge tõdes pärast esinemist, et kultuurikomisjon võttis esitluse hästi vastu ning huvi muuseumi arendusprojekti vastu oli suur.

Kokku esitleti kahe päeva jooksul komisjonile 29 erinevat projekti ja ideekavandit. Seitse kuni kümme teise vooru pääsejat selguvad 17. detsembril ja need, kes rahastuse saavad, tuleva aasta jaanipäevaks.

Pingerea kultuuriehitistest ja otsuse objektide kohta, mille ehitamist või renoveerimist Kultuurkapitali vahenditest toetada, teeb riigikogu kultuurikomisjoni ettepanekul. Kultuurkapitali seaduse kohaselt saab vastavalt riigikogu otsusega kinnitatud pingereale üheaegselt toetada kuni kahte objekti. 

Kultuuriehitiste rajamiseks ja renoveerimiseks eraldatakse igal aastal 60,6 protsenti Kultuurkapitalile sihtotstarbeliselt laekuvast hasartmängumaksust. 2019. aastal oli laekunud summa suurus 8,3 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles