Linnas saab nüüd raamatu tellida laenutusautomaati

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KOOD SISSE JA VALMIS: Teenindusosakonna juhataja Ivi Veskimäe eilne demonstratsioonlaenutus Saarte Häälele toimis laitmatult.
KOOD SISSE JA VALMIS: Teenindusosakonna juhataja Ivi Veskimäe eilne demonstratsioonlaenutus Saarte Häälele toimis laitmatult. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tänasest saab Saare maakonna keskraamatukogust raamatuid laenutada ööpäevaringselt ja kontaktivabalt ehk uue laenutusautomaadi abil.

Kevadel vallandunud koroonapandeemia pani raamatukogud lukku ja teenuse säilitamiseks töötati välja kontaktivaba laenutussüsteem, kus raamatuid sai kätte piltlikult öeldes ukse või akna vahelt. See andis pakiautomaadi-tüüpi laenutuskappide kasutuselevõtuks tublisti hoogu juurde. Tänaseks on  firma Cleveron toodetud laenutusautomaadid olemas juba näiteks Lääne-Viru, Läänemaa ja Viljandi keskraamatukogus.

Saaremaa keskraamatukogu parklapoolse sissepääsu ligidal paiknev laenutuskapp töötab pakiautomaadi põhimõttel – inimene tellib kas telefonitsi või e-postiga raamatu, seejärel saab SMS-i või e-posti teel väljastuskoodi, mis avab kapi. Tellitud raamatule järele tulla on aega kolm ööpäeva.

Keskraamatukogu direktor Anu Vahter ütles, et uus rakendus võimaldab raamatutele järele tulla ka väljaspool tööaega ja vähemasti mandriraamatukogude kogemuse põhjal enamik inimesi just nõnda toimibki. "See laiendab inimeste võimalusi," lausus Vahter ja lisas, et raamatu tellija peab olema registreeritud lugeja.

Läänemaa raamatukogus kasutusel oleva kapi järgi spetsiaalselt Kuressaare vajadustele kohandatud automaadil on 23 uksega sektsiooni. Enamik neist väiksemad, kuid neli suuremat mahutavad ka suuremaid raamatupakke. Nii on võimalik automaati jätta ka näiteks haruraamatukogude tarbeks komplekteeritud saadetis, millele saab järele tulla samuti pärast ametliku tööaja lõppu.

Raamatuid tagastada saab jätkuvalt tagastuskasti, kuid Vahter ei välistanud, et tulevikus hakkab automaat ka n-ö tagurpidi tööle ja raamatuid saab tagasi anda ka selle kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles