Turvalisus on koos loodud väärtus

, naabrivalve arendusjuht
Copy
Naabrivalve piirkond. Foto on illustratiivne.
Naabrivalve piirkond. Foto on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

“Inimesed on hakanud üha rohkem tunnetama vajadust kaitsta oma vara ja turvalist elukeskkonda,” kirjutab Eesti Naabrivalve maakondlik arendusjuht Jüri Siim. “Saaremaa vallas on naabrivalvega liitunud üheksa piirkonda 117 majapidamisega.”

Naabrivalve eesmärk on tõsta turvalisust kodudes ja lähiümbruses elanike endi aktiivse tegutsemise tulemusel. Kui külarahvas hoolib üksteise tegemistest, siis soodustab see ka turvatunnet. Naabrivalve annab selleks esmase ja odavaima võimaluse. Ühisesse tegevusse kaasatakse naabrid, politsei, kohalik omavalitsus ja naabrivalve ühing.

Möödunud reedel sai Saaremaa vallavanema juures allkirjad naabrivalvega liitumise neljapoolne leping. Naabrivalve piirkonna moodustamiseni jõudsid Tagaranna küla üheksa  majapidamist. 

Külaelanike soov oli anda Tagaranna külast teada kui turvalisest kohast, seda enam, et varem on olnud suviti märgata võõraste probleemset liikumist külas. Ühine otsus oli märgistada küla naabrivalve infotahvlitega. Sektori vanemaks sai Andres Tarvis, kes esindab naabrivalve sektori liikmeid koostööpartneritega suhtlemisel.

Senistele liitujatele on kindlasti oodata veel lisa. 

Sel aastal möödub Eesti Naabrivalve loomisest 20 aastat. Kokku on liitunud üle 11 000 majapidamise enam kui 500 erinevast paigast Eestis. 

Naabrite koostöö on piirkonna turvalisuse nurgakivi, mis toimib põhimõttel: hooli, märka, reageeri. Naabrivalve abil on lihtsam naabritega tuttavaks saada ja niimoodi on kergem märgata võõraste kahtlast tegevust. Naabrivalve plakatid ja kleebised eristavad teie piirkonna ning teevad teie tegevuse nähtavaks ka teistele. Loodud piirkondade sektorivanematega vesteldes on ilmnenud, et juba naabrivalve plakatite ülesseadmine loob turvalisema elukeskkonna.

Seega – mõtle juba täna, kuidas sul endal on võimalus üheskoos naabritega kodu ja koduümbrust turvalisemaks muuta. Sõbralik naeratus ja tere naabrile olgu esimene samm, et muuta piirkond, kus elate, tõeliseks koduks.

Kuidas naabrivalvega liituda? Naabrivalvega alustamise eeldus on su huvi kodukoha turvalisuse parandamise vastu. Jaga mõtet oma naabritega. Naabrivalve liikumist võib tutvustada näiteks külapäeval, ühistu üldkoosolekul või ka näiteks naabreid hoovi kokku kutsudes. Naabrivalvega liitumise soovi korral valige endi hulgast tulevase naabrivalve sektori vanem. Täitke ühingust või Naabrivalve kodulehelt saadud blanketil nimekiri elanikest, kes soovivad naabrivalve liikumisega ühineda ja edastage nimekiri Naabrivalve ühingule. 

Lisainfot ja abi saab Naabrivalve kodulehelt www.naabrivalve.ee ja tel 6 522 522.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles