TÄNAVAKÜSITLUS Maskikandmine kohustuslikuks?

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Praegu on Eestis maskikandmine siseruumides üksnes rangelt soovituslik. Kas selle peaks kohustuslikuks muutma?

Kristjan Kaljulaid Kudjapelt: Mina küll ei näe põhjust seda kohustuslikuks teha, veel mitte. Saaremaal praegu küll mitte. Ju me ikka oskame vahet hoida. 

Liidia Tammik Kuressaarest: Mina ei tea, kumb oleks õigem, kohustuslik või vabatahtlik. Kord öeldakse ju, et maskist on kasu, siis jälle, et ei ole kasu. Kumb siis õige on? Las ta siis olla ka edaspidi rangelt soovituslik. Mina kannan maski, sest sõitsin just bussiga. Bussis peaks mask kohustuslik olema, poes samuti.

Mu oma tuttavatest pole veel keegi koroonasse jäänud, aga see ei tähenda, et nii jääbki. Kui piirid on lahti ja igal pool käia saab, võib see haigus ka Saaremaal jälle levima hakata.   

Mõni muidugi ei usu, et mingit koroonat üldse olemas on. Telekas üks noor koguni ütles, et on nõus kasvõi vangi minema, aga tema maski ette ei pane.   

Maarja Nuut Kuressaarest: Maskikandmine võiks pigem tõesti kohustuslik, mitte ainult soovituslik olla. Kaitseb ju mask nii kandjat ennast kui ka teisi tema eest.  

Tulin ise just eile mandrilt koolituselt, olin seal terve päeva maskiga. Osal polnud üldse maski ja osa võttis selle poole päeva pealt eest ära. Eks selle kandmine tõepoolest ju natuke raske ole. Hingata saab küll, aga palav on. Ometi pean ma maskikandmist vajalikuks – kui peaksin enda teadmata nakatunud olema, tahan teha omalt poolt kõik, et teistele viirust mitte edasi anda. 

Kuna Saaremaal on haigusjuhtude arv alles väike, siis loomulikult ei taju me ohtu nii, nagu tajusime kevadel. Praegu on üsna levinud suhtumine “ah, mis see väike gripitaoline haigus ära ei ole!”. 

Mul endal on veel hästi meeles, kuidas meedia oli täis pilte New Yorgi koroonaohvritest ja Wuhani laibamägedest. Saaremaa oli ju kevadel üks suur koroonakolle. Ka mu enda tuttavate seas oli neid, kes haigeks jäid. Päris haiglasse keegi õnneks ei sattunud, aga raskem kui gripp oli see haigus mõnel küll. 

Kahjuks on osal inimestel suhtumine, et koroonasse surevad ainult vanainimesed, kes niikuinii oleksid varsti surnud. Mina sellist suhtumist ei mõista. Usun, et igaühel on riskigruppi kuuluvaid lähedasi, vanaemasid ja vanaisasid, keda tahaksime hoida. 

Kõige kummalisem on see, et leidub ka neid, kes arvavad, et koroonaviirus on üks suur väljamõeldis. Samas väidavad sellised inimesed ka näiteks seda, et kaamerad jälgivad meid kõiki. Aga siis on ju ometi hea, kui maskiga oma nägu varjata – nii ei tunta ju ära! 

Ma ei mõista, miks peab alati kõigele vastu olema – et alles siis oled õige inimene, kui ei lase valitsejail endale pähe istuda. See, kui ma valitsuse või ühiskonna üldise arvamuse või otsusega nõustun, ei tee mind lambukeseks. Mina ei tunne, et maskikandmine mu õigusi piiraks. Väikese riidelapi nina ees kandmine ei tee mulle liiga, kui saan sellega kellegi elu päästa.  

Eliise Kask Kuressaarest: Siseruumides võiks see kohustuslik olla küll – poes, üritustel ja kontsertidel, samuti koolis. Meie hakkasimegi koolis maski kandma, õpetajate palvel. Õpin Saaremaa ühisgümnaasiumi 11. klassis. Meie klassis on õnneks kõik terved. Ma ise pelgan küll pisut seda viirust. Maski tuleb kanda eelkõige selleks, et teisi kaitsta. Kui köhatada, siis jääb see, mis suust õhku paiskub, maski sisse. 

Laine Vipre Kuressaarest: Minu meelest peaks see kohustuslik olema. Ma ise kannan küll siseruumides maski – igaks juhuks. Just praegu käisin kaupluses, mask ees. Osa küll ütleb, et see viirus pole nii ohtlik, aga mina arvan, et on ikka küll. Mul endal, jumal tänatud, pole ühtegi tuttavat, kes oleks koroonasse jäänud.

Mõni võib-olla arvab tõesti, et see viirus on väljamõeldis, aga ma ise pole küll kuulnud kedagi nii rääkivat. See, kui mõni ütleb, et las ainult riskirühmad kannavad maski – olgu ikka! Saaremaa oli ju kevadel elav näide, kui kiiresti viirus levida võib. Meie oleme selle plahvatuse juba üle elanud. Kui Tallinnast rahvast Saaremaal käib, võib ka siin haigestumine jälle kasvada. Kas asi just nii hulluks läheb kui kevadel – kui kauplustes käia, siis paistab, et meil on küllaltki kohusetundlikud inimesed. Käisin eile õhtul toidupoes ja peaaegu kõik kandsid maski. See oleneb vist ka kellaajast, millal keegi kaupluses käib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles