Admiral Bellingshausen sõidab Arktikasse ajalugu tegema

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ÜHE LÕPP JA TEISE ALGUS: Arktika reis kuulutati välja Antarktika200 projekti ametlikul lõpetamisel, kus Tiit (paremalt teine) ja Maris Pruuli (paremal) esitlesid ka oma raamatut "Jäine igatsus". Lavale kutsuti ka Antarktika reisi kaptenid (vasakult) Indrek Lepp, Meelis Saarlaid ja Indrek Kivi.
ÜHE LÕPP JA TEISE ALGUS: Arktika reis kuulutati välja Antarktika200 projekti ametlikul lõpetamisel, kus Tiit (paremalt teine) ja Maris Pruuli (paremal) esitlesid ka oma raamatut "Jäine igatsus". Lavale kutsuti ka Antarktika reisi kaptenid (vasakult) Indrek Lepp, Meelis Saarlaid ja Indrek Kivi. Foto: Raigo Pajula

Neljapäeval ametlikult lõpetatud Antarktika200 ekspeditsioon saab jätku kevadel, kui jahtlaev Admiral Bellingshausen asub Murmanskist merereisile, et läbida ühe hooajaga nii Kirde- kui ka Loodeväil ja seda ilma jäälõhkujate abi kasutamata.

Ekspeditsiooni juht Tiit Pruuli ütles, et sellise saavutusega on maailmas seni hakkama saanud kaks purjelaeva: venelaste Peeter I ja norralaste The Northern Passage. Mõlemad tegid seda aastal 2010.

Ekspeditsiooni ajaaken on juulist oktoobrini, mil Murmanskist teele asudes läbitakse esmalt Vene Arktika ja seejärel seilatakse Kanada Arktikast läbi retke alguspunkti tagas. Ühtlasi saab see olema ka ümbermaailmareis.

Pruuli rõhutas veel kord, et kõige tähtsamad on jääolud: "Juulis võib Kara meri olla jääs ja me ei saagi läbi," selgitas ta ja lisas, et on Vene jäälõhkujate kaptenite käest kuulnud, kuidas sealkandis on tulnud purjekaid jäävangist päästa.

Seega tuleb koostöös Eesti meremuuseumiga korraldatav reis tema sõnul seikluslikum ja keerukam, kui seda oli Antarktika ekspeditsioon. Kes laevale kapteniks läheb, seda Tiit Pruuli veel ei avalikustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles