TS Laevad otsib muusikuid reisijate meelt lahutama

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
ÜHEMEHEBÄND: Kevadise karantiini ajal esines Iivo Miil Ida-Niidu kortermajade rõdudele kogunenud inimestele.
ÜHEMEHEBÄND: Kevadise karantiini ajal esines Iivo Miil Ida-Niidu kortermajade rõdudele kogunenud inimestele. Foto: Siim Metsmaa/Saarte Hääl

TS Laevad teatas oma Facebooki postituses, et otsib parvlaevadele esinema kohalikke muusikuid. Muusikute hinnangul väärib see mõte kaalumist. 

Virtsu–Kuivastu ja Rohuküla–Heltermaa vahelisi liine teenindav TS Laevad uurib sotsiaalvõrgustikus Facebook, keda reisijad tahaksid kohalikest muusikutest laevadel esinemas näha. Kohalike muusikute all peab ettevõte silmas saarte ja Läänemaa muusikuid, ent ka artiste, kes praegu elavad mujal, ent on saartelt pärit.

“Soovime erinevate sündmuste puhul merereise elava muusikaga erilisemaks muuta ning ühtlasi pakkuda Muhu, Saaremaa ja Hiiumaa muusikalistele talentidele esinemise võimalust meie parvlaevadel,” teatab operaator oma FB lehel.

“Kahjuks ei tea me kõiki meie suursaarte tõusvaid tähti,” tunnistab TS Laevad, paludes seega kõigil anda sealsamas postituse all märku kõigist, kes laevadele esinema sobiksid.

Muusikud elevil

Postitust lugenud inimesed võtsid ettepanekust kinni, pakkudes muusikuid ja bände, kes nende hinnangul passiksid reisijate meelt lahutama: Kuldsed Lehtrid, Carlos Liiv & Kerman Keerd, Magic Panda, Komandandi 9, KuuSaaR, Leana & Hartwin, Merilyn Sepp, Heiko Liiv, Irena Bormann-Eskor, Risto Ränk, Urmas Koppel, Oliver Leppik, Maria Dolgova, 90-ndate tantsumuusikaga ülesastuv bänd Recovery ning folki, rokki ja omaloomingut esitav Antsud.

“Antsudel oleks päris vahva tegelikult ju Leigri pardal laulda!” kirjutas üks Antsudest, Aile Alveus-Krautmann. Tema sõnul on Antsudel ka Leigri-nimeline muusikal – “Üle vee: Leigri lugu”.

Tantsumuusikat esitavasse kaheliikmelisse bändi K&K kuuluv ning ka ühemehebändina KülaMees tegutsev Kalev Saarva pakkus välja oma ansamblid. Tema sõnul on KülaMees vahel Saaremaal käinud. “Oskame ka “Saaremaa valssi”,” kinnitas Saarva. 

Muusik Risto Ränk märkas TS Laevade postitust, kuna ka tema nimi oli postituse kommentaarides välja pakutud. Ränga sõnul suhtub ta laevaoperaatori ideesse positiivselt. 

“Kõigil on praegu raske aeg – nii ka muusikutel,” tõdes Ränk, kel on samuti enamik ülesastumisi ära jäänud. “Kuna muusiku jaoks on esinemine ikkagi töö, teeb praegune olukord elu üpriski raskeks,” lausus Ränk, lisades, et võtaks pakkumise laeval tööd teha rõõmuga vastu. “Praeguses olukorras tuleb igast võimalusest kinni haarata,” põhjendas ta.

“Kuna muusiku jaoks on esinemine ikkagi töö, teeb praegune olukord elu üpriski raskeks.”

- Risto Ränk

Muusik Risto Ränk
Muusik Risto Ränk Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Samuti laevadele lauljaks soovitatud Merilyn Sepa hinnangul võib TS Laevade pakutud võimalus olla üsna suureks hüppelauaks talendikatele noortele. “Praamil esinedes võib jääda silma nii mõnelegi, kes võib pakkuda mõnda huvitavat koostööd,” ütles Sepp. 

Tema sõnul oleks võimalus laeval üles astuda praegusel ajal suureks abiks igale muusikule. “Loomulikult oleksin ka ise sellest huvitatud, sest lisaraha kulub alati ära,” rääkis Sepp. “Tingimustest rääkides peaks aga kindlasti arvestama praeguse koroonaajaga ja sellega, et ilmselt on kõigil muusikutel ka lisatöö. See tähendaks, et tuleks paika panna teatud päevad, mil muusikud laeval viibida saaks.”

Töö peab tasuma

Ühemehebändina tegutsev Iivo Miilgi oli TS Laevade ideest lugenud. Kas retroestraadi esitav Miil ise niisugust niisugusest võimalusest kinni haaraks, sõltub tema sõnul mitmest asjaolust. Näiteks mängiks rolli see, kui kaua vähem kui pooletunnise laevasõidu ajal esineda saaks ning mitu korda seda teha tuleks. 

“Töö peab ennast ikka ära tasuma,” leidis Miil. “Transport, oma tehnika kasutamine – see kõik on ju kulu.”

TS Laevade turundus- ja kommunikatsiooniosakonna peaspetsialisti Triin Rumi sõnul võiksid muusikud reisijate meelt lahutada näiteks jõulupühade ajal ja rahvusvahelise muusikapäeva puhul. 

Rumi sõnul ei ole idee laeval väikesi kontserte korraldada uus. Ka varem on ettevõte oma parvlaevadele kohalikke muusikuid esinema kutsunud, viimati 1. oktoobril rahvusvahelise muusikapäeva puhul.

Praamid.ee Facebooki-lehel väljapakutud muusikutest mõne kavatseb ettevõte peagi parvlaevale esinema ja jõulumeeleolu looma kutsuda. Kes esinevad ja millal, sellest lubab ettevõte oma Facebooki-lehe vahendusel peagi teada anda. 

Muusikuid parvlaevale tööle Rumi sõnul ei võeta. “Pigem on tegemist ühekordse koostööga, et anda järgmisel korral esinemise võimalus mõnele teisele kohalikule artistile,” lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles