Saare ja Muhu puukidelt leiti mitmete haiguste tekitajaid

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Puuk.
Puuk. Foto: Kunnar Rüsülainen/Valgamaalane

Tervise Arengu Instituudi (TAI) kampaania käigus kogutud Saaremaa ja Muhu puukidelt leiti laboriuuringutel enim borrelioosi, rikketsioosi ja neoerlihhioosi tekitajaid.

Saare maakonnast registreeriti puugiveeb.ee kampaania käigus 1946 puuki – 1641 Saaremaa vallast, 304 Muhu vallast ja üks Ruhnu vallast –, mis moodustab 9% kõikidest kaardirakendusel registreeritud puukidest. 

Nendest puugipanka jõudis 749 (631 Saare- ja 118 Muhumaalt), mis moodustab üle 34% registreeritud puukidest. Kõigist puugipanka saabunud puukidest moodustavad Saaremaa puugid 11%, jäädes hulgalt alla vaid Harjumaale.

TAI viroloogia ja immunoloogia osakonna juhataja Julia Geller ütles, et nagu ka mitmete teiste Eesti maakondade puhul, tuli ka Saaremaa jaoks koostada uurimisvalim, et tagada üle Eesti võimalikult ühtlane pilt nii laiemalt kui ka vähem teatud haigusetekitajatest, mida kannavad edasi puugid.

Muhumaalt uuriti 60 puuki, kellest 28% osutus positiivseks puukborrelioosi tekitajatele, 18% puukidest tuvastati puukrikketsioosi ja 18 protsendil neoerlihhioosi tekitajaid. Puukentsefaliidiviirust, Borrelia miyamotoi bakterit ega inimese granulotsütaarse anaplasmoosi tekitajat ei tuvastatud.

Saaremaa vallast võeti valimisse 294 puuki. Neoerlihhioosi tekitajaid leiti 26% puukidest, borrelioosi tekitajaid 24 protsendil ja, rikketsioosi tekitajaid 20 protsendil. 

Samuti tuvastati Borrelia miyamotoi bakter – selle bakteri DNA tuvastamisel osutus positiivseks neli puuki. Puukentsefaliidiviirust ega anaplasmoosi tekitavat bakterit ei tuvastatud.

Septembris lõppes Tervise Arengu Instituudi (TAI) puukide kogumise kampaania “Pane puuk posti”. Kampaania jooksul saadeti puugipanka teadlastele uurimiseks üle 6200 puugi ning kaardile märgiti 15 152 puugi leiukohta kokku 21 373 puugiga.

Puukide kogumine puugipanka on selleks aastaks lõppenud, kuid puugiohtlike piirkondade kaardistamine veebilehel puugiinfo.ee jätkub endiselt. 

Leides endalt või oma lemmikloomalt puugi, tuleb see lihtsalt kaardile märkida. See teave aitab teadlasi puugiriski kaardi koostamisel ning aitab planeerida ennetavaid meetmeid, kui puugiarvukus muutub suureks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles