AJA LUGU Mõttetu haldusreform otsustas Ida-Saaremaa tuleviku

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
NÄITUSEL: Orissaare rajooni põllumajandussaavutuste näitusel 1955. a käisid ka Ivo Linna ema Helene (vasakul) ja Linda Kirst (neiupõlvenimega Peegel).
NÄITUSEL: Orissaare rajooni põllumajandussaavutuste näitusel 1955. a käisid ka Ivo Linna ema Helene (vasakul) ja Linda Kirst (neiupõlvenimega Peegel). Foto: Timoteus Linna / Saaremaa Muuseum

Eesti haldusjaotuse totaalselt ära lõhkunud 1950. aasta haldusreformi käigus oleks Ida-Saaremaa keskuseks võinud Orissaare asemel saada ka Leisi või Pöide.

Eesti haldusreformidest tekitas enim segadust 1950. aasta reform. Seniste maakondade asemele tekitati 38 rajooni ja 242 valla asemele 438 külanõukogu. 

Saaremaal tehti sellega sisuliselt algust juba 1945. aastal, kui maakonda tekitati 42 külanõukogu, mis asusid 14 vallas. Viis aastat hiljem vallad kadusid ning jäidki külanõukogud. Stalinismi kõrgajal, aasta pärast teist küüditamist, oli vaja eriti maapiirkondi kõvasti ohjes hoida. Nii viidi võim inimestele võimalikult lähemale, et kontroll oleks parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles