Saarlane USA-st: mässajad usuvad, et ajavad õiget asja (1)

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
OTSE SÜNDMUSPAIGALT: “Ma näen ka ise välja nagu terrorist,” naeris Riin Aljas, kui endast pildi saatis.
OTSE SÜNDMUSPAIGALT: “Ma näen ka ise välja nagu terrorist,” naeris Riin Aljas, kui endast pildi saatis. Foto: Erakogu

Ajakirjanik Riin Aljas oli üleeile õhtul Washingtonis sündmuste keskel, kui USA presidendi Donald Trumpi toetajad tungisid Washingtonis Kapitooliumisse, et ära hoida Joe Bideni kinnitamine Ameerika Ühendriikide 46. presidendiks. 

Washingtonis tekitab Aljase sõnul inimestes pahameelt see, et Trumpi toetajad said nii vabalt kongressi hoonesse sisse jalutada. Politsei poleks selleks justkui valmis olnud. 

“Kuidagi kiiresti eskaleerus see,” rääkis Aljas Saarte Häälele eile varahommikusest Washingtonist, kus pärast rahutusi oli kehtestatud liikumiskeeld. 

Esmalt oli Riin Aljas läinud keskpäeva paiku vaatama, kuidas Trump oma toetajatele Valge Maja juures kõnet pidas. Siis inimesed tema sõnul veel vihased ei olnud. “Kuulasid Trumpi, karjusid “fuck” ja “bullshit”,” kirjeldas Aljas, kes pidi sel ajal minema just töökoosolekule. 

Sündmused hakkasid arenema pärastlõunal, kui rahvamassid võtsid suuna Kapitooliumile ning tungisid hoonesse sisse. Riin Aljas ruttas kodust sündmuste keskele tagasi, mis võttis rohkem aega, kuna linn oli juba kinni pandud. “Meeleolud olid juba hoopis teised,” märkis Aljas, viidates, et inimesed olid vihasemad. 

Ta rääkis mitme protestima tulnud inimesega, kelle sõnul on Trump ainus poliitik, kes ei ole korrumpeerunud. Kõik ülejäänud USA institutsioonid pidid seda nende uskumust mööda olema. Kuulda võis ka arvamust, et Trump küll ei  meeldi inimestele, kuid valimistulemused olid kindlasti võltsitud. 

“Kõige kurvem on see, et enamik usub, et nad võitlevad õige asja eest,” ütles Riin Aljas, lisades, et inimesed olid näiteks oma lapsed kaasa võtnud, et neile ikka “õiget Ameerikat” näidata. Trumpi toetajate kaitseks võib Aljase sõnul öelda, et enamik neist olid siiski rahulikud. “Üks osa olid aga täiesti hullud,” ütles ta. Kui mässajad Kapitooliumist välja aeti, olid nad teatanud, et tulevad veel tagasi. 

Aljase sõnutsi ajabki inimesi vihale, et kuidas märatsejad üldse nii lihtsalt USA kongressi hoonesse sisse said. Üheks põhjuseks oli toodud politsei alamehitatus koroona tõttu. 

Samas tuuakse paralleele suviste Black Lives Matter-protestidega, kui linn oli hambuni relvastatud politseinikke täis, rääkis Aljas. Paljud toovad siinkohal tema sõnul mängu niigi tundliku rassiküsimuse, viidates, et toona oli tegemist mustanahaliste protestiga, ent nüüd olid keskpunktis valged. 

“Seda ütlesid paljud – hoolimata positsioonist või nahavärvist –, et kui tegemist olnuks mustade protestiga, poleks nad isegi Kapitooliumi treppideni jõudnud. “On arusaadav, miks räägitakse valgete privileegidest,” sõnas Aljas. 

Toona oli aga tegu protestidega Donald Trumpi vastu ning käsk politseid rakendada tuli temalt. Nüüd pole Trump oma toetajate käitumist hukka mõistnud. Ta jääb endiselt selle juurde, et valimisvõit võeti temalt pettusega. 

Washingtonis kuulutati üleeile õhtul kohe välja öine liikumiskeeld. Kongress jätkas pärast märatsejate majast väljaajamist tööd ning kuulutas Joe Bideni USA presidendivalimiste võitjaks. 

Aljase arvates pööratakse nüüd veelgi rohkem tähelepanu 20. jaanuaril toimuvale presidendi ametissenimetamise tseremooniale. 

Saarte Hääleski kunagi suvereporteriks olnud Riin Aljas töötab Washingtonis uuriva andmeajakirjanikuna USA telefirmas Newsy/Scrippsy. 

Kolm aastat järjepanu USA-s elanud Aljase sõnul on tema jaoks jätkuvalt kõige hullem see, et ta pole juba väga ammu suitsulesta maitsta ega saunas käia saanud. Kodumaale naaseb ta suve alguses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles