Mälestades Lahkunud on tulihingeline Sõrve patrioot Silver Oder

Copy
Foto: unsplash.com

Jaanuari viimasel päeval lakkas tuksumast Rahuste küla Sülla talu peremehe, teeneka sõrulase Silver Oderi süda. 

Silver Oder
Silver Oder Foto: Erakogu

26 aastat tagasi otsustas aastakümneid Tallinnas ja Salmel elanud sitke saarlane oma isatallu Rahustele kolida. Suure sõja ajal oli tühjenenud ka Rahuste küla. Oderi pere viidi Saksamaale. Poisikesena pidi Silvergi pika rännaku kaasa tegema.

Enne kodukohta naasmist tuli kunagise talumaja asemele uus hoone ehitada. Sellega sai ehituskunsti vallanud endine töökaitseinsener kenasti hakkama. Varem oli ta ehitanud elamud Tallinnas ja Salmel. Rahustel korrastas Silver ka lodutiigid, mis said eluasemeks kaladele ja vähkidele. 

Rahuste elanike jaoks sai selle sajandi esimestel aastatel valmis külakeskus. Silver Oder oli üks külaseltsi juhatuse liikmeist, kes seltsimaja ehitamisel õla alla pani. Ka oli ta üks neist Rahuste küla meestest, kes näitas üles initsiatiivi paadisadama kordategemisel.  

Kuna Silveri südameasi oli aidata kaasa Sõrvemaa elu edendamisele, võttis ta aktiivselt osa Sõrve Taastamise ja Arendamise Seltsi tegevusest. Ta oli kogunud palju huvitavat materjali sõrulaste saatuse kohta, millest aitas kujundada fotoalbumeid ja näituse Torgu kogukonnamaja ajalootoas.

Salmel elades harrastas Silver tuletõrjesporti, milles saavutas oma õpilastega häid kohti nii maakondlikel (tollal rajoonisisestel) kui ka vabariiklikel võistlustel. 

Hindamatu oli Silveri ajaloo- ja koduloohuvi. Töötades veel Tallinnas tehases Eesti Kaabel, osales Silver sealses kodulooringis, mille üks juhendajaid oli saarlane Voldemar Miller. Silver on tunnistanud, et just Tallinnas elades sai ta teada koduküla lähedal olevast müstilisest Roukli tammikust, kus pesitsenud mereröövlid. Veel mõni aasta tagasi pidas Silver oluliseks, et keegi võtaks Roukli tammikut tõsiselt uurida. 

Silver on selgitanud, et muiste kandnud nüüdne Rahuste “Taani hindamise raamatu” järgi Rahuldise küla nime. Samuti on ta rääkinud, et tema koduküla piiridesse jääb vanade mereröövlite elupaik. Sealt leidis ta üht-teist väärtuslikku, mille andis Saaremaa muuseumile. 

Silveri sõnul järgisid Rahuste mehed viikingite tavasid veel 19. sajandilgi. Ta on pajatanud omaküla meeste viikingiretkest Ojamaa saarest põhja pool asetseva Farö saare juures hukkunud laeva juurde 1838. aastal.  

Silver osales natsismiohvrite Saaremaa osakonna töös, et aidata jäädvustada sõrulaste saatust, koguda mälestusi ja fotosid sellest julmast ajast. Koos saatusekaaslastega korraldas ta reise Pommerimaale Stöweni külla, nüüdsesse Stawnosse. Nii leidis Silver Oder üles paiga, kus tema ema oli kunagi haavata saanud ja surnud. 

“Mäletan, et matsime ema suure kirsipuu alla,” ütles Silver 12 aastat tagasi Saarte Häälele. Kauge maa mullas puhkavad ka tema vanaema ja vanem õde. 

2014. aastal võtsid sõrulased taas ette pika teekonna Pommerimaale. Saaremaalt võeti kaasa Kellamäe kivitööstuses tehtud graniidist mälestustahvel, kuhu raiuti 24 sõrulase nimed, kes maetud võõramaa mulda. 

2021. aasta jaanuaris tuli palju näinud ja teinud Silver Oderil alla vanduda raskele haigusele. Mitmekülgset ja tegusat sõrulast jäävad meenutama tema pere liikmed, koduküla rahvas, inimesed, kes teda teadsid ja tundsid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles