JUHTKIRI Jää jumalaga, jäätee!

Saarte Hääl
Copy
Foto: Raul Vinni / Saarte Hääl

Muhust või Hiiumaalt üle jää mandrile sõitmine on tulevikus vaid meenutus – olid alles ajad!  Transpordiameti arvates oleks mõistlik igasugused jäätee-jutud ära unustada, sest laevaliiklus on piisavalt hea.

Viimati sai mööda jääd mandrile kümme aastat tagasi. Paraku tuleb tunnistada, et kliima soojeneb ja  jääd tee tegemiseks pole piisavalt. Juba on olnud aastaid, kus Suures väinas ei teki kogu talve jooksul sellist jääkatet, mis tee tegemisele mingisugusegi alge annaks. 

Peab nõustuma ka sellega, et jäätee oli juba kümme aastat tagasi pigem atraktsioon kui arvestatav ajavõit. 30 autot tunnis ei ole võrreldes laevadega tõsiselt võetav suurusjärk. Loomulikult on asjal ka see mekk juures, et riigil pole mõistlik iseendaga konkureerida. Kalli raha eest rajada jääteed ja siis sealsamas kõrval oma raha eest veel laevu sõidutada. 

Eksootika kaob. Pole enam võimalik tunda, kuidas oleksid asjad siis, kui oleks sild. Suts ja kohal. Õnneks ei ole maha maetud plaani jätkuvalt Hiiumaa–Saaremaa vahel jääteed hoida. Usutavasti on Saaremaal päris palju inimesi, kes muidu ei satukski eales naabrite juurde, kui jääteed poleks. Korraks sinna, väike lõuna ja tagasi. Hiidlased käivad parimate naabrite juures samamoodi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles