Saarlaste ettepanek: maskita kliente ei peaks teenindama

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
TalTech nõuab kaitsesüstita inimestelt maski, foto on illustratiivne
TalTech nõuab kaitsesüstita inimestelt maski, foto on illustratiivne Foto: www.freepik.com

Saaremaa vallavalitsus tegi peaministrile ettepaneku, et vabariigi valitsus kohustaks ettevõtjaid kontrollima oma klientidel maskikandmist või suu ja nina katmist.

Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk.
Saaremaa vallavanem Mikk Tuisk. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Vallavanem Mikk Tuisu sõnul ajendas valla territooriumil koroonaviiruse leviku tõkestamiseks loodud komisjoni peaministri poole pöörduma viiruse leviku laienemine Saaremaal.

Vallavanem viitas sellele, et komisjon pöördus 19. veebruaril ettevõtjate poole palvega kontrollida, et kliendid kaitsemaski kannaksid või suu ja nina kataksid.   

“Ettevõtjate tagasiside nimetatud pöördumisele on olnud pigem leige,” tõdes Tuisk peaminister Kaja Kallasele saadetud pöördumises. Tema sõnul ei järgi kaitsemaski kandmise või suu ja nina katmise kohustust endiselt märkimisväärne hulk inimesi. 

Komisjoni hinnangul aitaks olukorda parandada vabariigi valitsuse otsus suurendada ettevõtja vastutust kaitsemaski kandmise või suu ja nina katmise kontrollimise osas. Komisjon tegi valitsusele ettepaneku kohustada ettevõtjaid paigutama müügi- ja teenindussaalidesse sissepääsude juurde kaitsemaski kandmist või suu ja nina katmist kontrolliv töötaja. Samuti palus 

komisjon vabariigi valitsuselt tõhusamat teavitustööd selle kohta, et ettevõtjal on õigus keelduda teenindamast neid, kes ei täida kohustust kaitsemaski kanda või suud ja nina katta. 

Möödunud nädalal küsis Saarte Hääl kaubandusettevõtjate seisukohta maskikohustuse kontrollimise osas. Poepidajad leidsid siis, et nemad saavad kliendile vaid soovitada maski kanda, kuna juriidilist õigust sundida klienti suud ja nina katma neil ei ole. 

Kuressaare Espaki ehituskaupluse juhataja Kalmer Singi sõnul jõuga kliente maski kandma sundida ei saa. “On neid, kes ikka ei kanna – teevad, mis tahavad ja ütlevad oma arvamuse ka välja,” ütles Sink. “Jõuga ei saa siin midagi teha.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles