Mudlumile Kulka kirjanduspreemia

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Mudlum võitis Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhinnna ilukirjandusliku proosa kategoorias teist aastat järjest, sedapuhku teosega «Mitte ainult minu tädi Ellen».
Mudlum võitis Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhinnna ilukirjandusliku proosa kategoorias teist aastat järjest, sedapuhku teosega «Mitte ainult minu tädi Ellen». Foto: Madis Veltman / Postimees

Kultuurkapitali kirjanduse aastapreemiate laureaatide hulgas on ka Made Luiga ehk Mudlum, kes pälvis läinud aastal ilmunud raamatu “Mitte ainult minu tädi Ellen” eest proosapreemia.

Kirjanik tõdes rahvusringhäälingu veebis, et tal on veidi raske olla sellisel isiklikul teemal kirjutatud raamatuga kuskil nomineeritud. “Esimeste raamatute puhul ootad seda tähelepanu ja ootad, et midagi juhtuks, ja tahad, et sulle hästi öeldaks. Mitte et ma praegu ei tahaks, aga mul on ikkagi selline tunne, et sellised raamatud ei peaks ilmuma, see on eetiliselt küsitav tegu,” rääkis ta.

Mudlum tõi välja keskkonnas Goodreads loetud tähelepaneku, et iga kirjanik kirjutab varem või hiljem raamatu sellest, kuidas ta istub oma vanemate surivoodil. “Ma lugesin seda siis, kui ma oma raamatu olin ära kirjutanud ja ajas ikka naerma küll, sest jah, kirjutavad küll,” tõdes ta.

“Ka surm tehakse kaubaks,” nentis kirjanik. “See ongi see eetiline küsimus, aga võib-olla on kellelgi sellest kergem. See on see leinaga toime tulemise protsess. Mälu kaalumine, et mis siis jääb ühe inimese elust järele, kas mul on õigus tema elu hukka mõista, kas mul on õigus sellest kirjutada, kas mul on õigus sellest arvata midagi. Ütleme nii, et mu ema oli kange arvaja minu elu kohta. Mingis mõttes oleme tasa nüüd.”

Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali aastaauhindade põhižüriisse kuulusid Sirje Olesk, Berit Kaschan, Tanar Kirs, Asko Künnap ja Joosep Susi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles