Kitsal tänaval tuli välja eluhoone vundament

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
VEIDER ASETUS: Hoone mõõtudega umbes viis korda viis meetrit paikneb varem leitud keldri suhtes pisut viltu.
VEIDER ASETUS: Hoone mõõtudega umbes viis korda viis meetrit paikneb varem leitud keldri suhtes pisut viltu. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuressaares Kitsas 16 leitud linna vanima hoone jäänuste lammutamisel tuli pinnasest välja ka krundi tänavapoolses küljes paiknenud eluhoone vundamendiosa.

Saviga laotud maja alusmüürid paljandusid varem avastatud keldriruumi kõrvalt kiviklibust ja savist põranda aluskihi alt. Pisut enam kui viie meetri pikkuste seintega ruudukujuline hoone on paiknenud keldri suhtes mitte päris rööbiti, vaid kerge nurga all, nii et maja üks sein jookseb nurgaga keldrimüüri peale.

Arheoloog Garel Püüa sõnul näitab viimane asjaolu, et maja on ehitatud hiljem kui kelder. Ta lisas, et seda hoonet võiks seostada mõne meetri kauguselt maapinnast väljatulnud õuesillutise katkega. Uute müüride vahelisest pinnasest ja hoovisillutise kivide vahelt leitud materjal, sealhulgas ahjupott lubavad Püüa esialgsel hinnangul hoone paigutada kusagile 17. sajandi keskpaika või teise poolde. Müüride paksus ja valge lubikrohvi tükid viitavad kivimajale, põlemise märke sellel hoonel ei ole. 

Eile pärastlõunal tõmbas kopp viimased müürikivid laiali ja krundil jätkub kortermaja vundamendi rajamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles