Rootsiaegsed majad saavad Norra rahaga uue elu

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Sadamaait
Sadamaait Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Euroopa Majanduspiirkonna ja Norra toetusprogrammist majade kordategemiseks ja avalikuks kasutamiseks toetust saanud Kuressaare hoonetes hakatakse korraldama pulmapidusid ja pakkuma elustiiliteenust.

Kuressaares saavad projektitoetust Sadamaait OÜ Veski tänav 9 hoonele ja Holisticum OÜ aadressil Tolli 4 asuvale majale, vastavalt 494 489 ja 458 264 eurot.

Sadamaait OÜ juhatuse liige Alo Ehasoo ütles, et 1663. aastal ehitatud sadamaaidast saab pärast kordategemist pidude ja ürituste korraldamise paik. Seal võib korraldada kunstinäitusi, teatrietendusi ja õpitubasid.

Kuressaare kui pulmapealinn saab sadamaaida näol juurde hoone, kus väärikalt pulmi pidada. Majja tuleb korralik köök ja kui keegi soovib, siis ei saa hoone ühes osas välistada ka restorani avamist.

Ehasoo märkis, et sadamaait oleks ilma toetuseta valminud etapikaupa, nüüd aga saab ruumid korda ühekorraga. Projekti maksumus koos omaosalusega on 720 000 eurot.

Arendaja sõnul meeldib talle vanu hooneid korda teha ja tunda rõõmu lõpptulemusest. Lisaks sadamaaidale alustab ta lähemas tulevikus Slupi nurga maja renoveerimist korterelamuks.

Kati Mäekallas
Kati Mäekallas Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Holisticum OÜ juhatuse liige Kati Mäekallas ütles, et Tolli 4 hoonesse tuleb holistiline elustiilikeskus.

“Paneme sinna kokku toidu ja erinevad heaoluteenused, mis on suunatud inimese füüsilisele, emotsionaalsele ja vaimsele heaolule,” rääkis Mäekallas. Lisaks saab hoones koha Koostööklubi staap.

Varem maksuameti käsutuses olnud Tolli 4 hoone seisab tühjalt juba vähemalt 15 aastat.

“Ostsime selle Riigi Kinnisvara AS-ilt ja pidime ta kasutusse võtma, aga siis tuli välja, et katus hakkab kohe kokku kukkuma,” rääkis Mäekallas, kelle sõnul kulub hoone kordategemiseks vähemalt poolteist aastat. “Seal on nii palju varjatud puudusi, et ise selle remontimine läheb väga kulukaks.”

Hoone ajalugu uurinud arhitekt Mihkel Koppel ütles, et Tolli tänav 4 hoone on ehitatud Rootsi ajal, 17. sajandi teisel poolel ja oli algselt kullasseppade maja. Väidetavalt jäi Kuressaare linnas Põhjasõjas terveks ainult kümme maja ja see on üks neist.

“Tahaks loota, et me leiame maja korrastades sealt ka midagi põnevat,” sõnas Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles