VASTUKAJA ⟩ Kardioloogide selts: Kuressaare haigla otsus ei ole mõistlik

, Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloog-vanemarst
Copy
Tikutopsi suurune südamestimulaator
Tikutopsi suurune südamestimulaator Foto: Kristina Õun / Saarte Hääl

“Esimesed patsiendid said Kuressaares uue südamestimulaatori”, Saarte Hääl, 21. mai

“Paarikümne plaanilise operatsiooni jaoks aastas ei ole kuidagi võimalik ega mõistlik luua üldhaiglas süsteem, mis harva tüsistuse korral patsiendi ohutuse tagaks,” leiab Eesti kardioloogide seltsi juhatuse nimel seltsi juht Priit Kampus, Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloog-vanemarst.

Priit Kampus
Priit Kampus Foto: Erakogu

Kuressaare haigla ei ole oma plaanist kardioloogide seltsile teada andnud ega oma ettevõtmise üksikasju arutanud, mistõttu on keeruline seda kommenteerida.

Kardiostimulaatorite paigaldamine on invasiivkardioloogiline protseduur, üks osa südamehaiguste ravi süsteemist, milles iga tasandi haiglatel (regionaal-, kesk- ja üldhaiglatel) on oma roll. Neid rolle arvestades on kehtestatud haiglaliikidele nõuded ja antud tegevusload, mis lubavad erineva keerukusastmega protseduure teha kohtades, kus selleks on patsiendi jaoks kõige ohutumad tingimused. Kehtivat haiglavõrgu ülesehitust ja loogikat Eestis oskavad paremini kommenteerida terviseamet ja sotsiaalministeerium, samuti haigekassa, kellega haiglad teenuse osutamiseks lepinguid sõlmivad.

Seltsi arvates ei ole mõistlik ega jätkusuutlik hakata üldhaiglas teenuseid osutama ajutiselt kohal viibiva kogenud kolleegi soovist lähtudes, kui eelnev ja edasine abi ei ole vastava haiglaliigi nõuetega tagatud. Seda ei näe ette ka kardioloogia eriala arengukava.

Kardiostimulaatoreid saab paigaldada nii Pärnus kui ka Tallinnas ja Tartus ning seni ei ole selles osas saarlaste rahulolematust olnud. Tagatud on ööpäevaringselt toimiv südamehaigete erakorraline abi – koostöös PERH-i kardiointensiivravi osakonnaga.

Paarikümne plaanilise operatsiooni jaoks aastas ei ole kuidagi võimalik ega mõistlik luua üldhaiglas süsteem, mis harva tüsistuse korral patsiendi ohutuse tagaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles