KÜLAVAHELOOD Kas teate, kuidas käitub Nasva jõgi äikeseilmaga?

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Martin Mai (paremal)
Martin Mai (paremal) Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Kalur Martin Mai, kes ajakirjanikke Nasva jõel oma paadiga maikuu lõpus sõidutas, annnab sellest teada: kui kõu kärgatab, muutub jõgi maruliseks. "Voolu kiirus on nii suur, et see muutub ujujaile lausa ohtlikuks. Äikesega ei soovita kedagi jõele minna," räägib kogenud Nasva kalamees, vahendab Kadi raadio saade "Külavahelood".

Veel teab Martin kohti, kus Sõrve poolt tulevad hirved jõge ujudes ületavad, et Loode tammiku söödamaadele minna. Loodes veedavad metsaelanikud mõned päevad, seejärel rändavad nad tuldud teed tagasi Sõrve suunas. Mõnigi kord põikavad nad ka köögivilja- ja iluaedadesse, tehes seal pahandust.

Martin Mai räägib ka kalapüügist. Tänavu on saagid üpris väikesed olnud. Kuulaja saab ülevaate jõe ääres pesitsevatest lindudest.

Laevaehitusfirma Baltic Workboats omanik Märten Vaikmaa võtab Saaremaa aasta küla hindama tulnud komisjoni vastu harrastuskalamehe rollis, õngitsedes tuletõrjeauto redelkorvist, mis oli jõe kohale alla lastud, viidikaid. Kaluripaadid hindajatega võtsid ettevõtja jõel oma "haardesse". Märten Vaikmaa informeerib huvilisi laevaehitusfirma tegemistest, märkides uhkusega sellestki, et enamik toodangust läheb ekspordiks.

Tihemetsa talu perenaine Tiina Mai jutust saavad kuulajad teada, mida kalurite püütud merehõbedast kõike teha annab. Talus saavad külalised ka hõrgutisi maitsta. Akordionist Reet Lõugase lustakad pillilood meelitasid hindajaid murule jalga keerutama.

Enne tutvumisringile minekut võtsid nasvalased külalisi vastu klubi saalis. Alevikuvanem Piret Kuldsaar annnab hindajaile põhjaliku ülevaate nasvalaste töödest-tegemistest ja küla ajaloost.

Küllap on tõetera sees Saaremaa valla volikogu esimehe Jaanus Tamkivi arvamusel kui ta komisjoni liikmeile ütleb, et pärast pärast külaga tutvumist pole teil vaja enam nuputada, kes Eesti ulatuses Aasta Küla nimetust väärt on.

Saatejuht Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles