TAVAPÄRASEST VAREM Sinivetikaid leidub juba ka Saaremaa läheduses

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Värske satelliidipilt sinivetikatest
Värske satelliidipilt sinivetikatest Foto: Riigi Ilmateenistus

Kui tavaliselt tulevad sinivetikad jutuks juulis ja augustis, siis tänavu on nende massiline vohamine ajaliselt ette poole nihkunud soojade ilmade tõttu, teatab Riigi Ilmateenistus.

Värsked satelliidiandmed näitavad, et sinivetikaid on Läänemeres üsna palju, neid leidub ka Saaremaa ja Hiiumaa läheduses, märgib Riigi Ilmateenistus oma Facebooki postituses.

"Sinivetikad moodustavad veepinnal õlitaolise kihi. Kui see koht muutub paksuks ja tihedaks, siis sinivetikad surevad ja moodustavad haisva löga. Mõned sinivetikad toodavad surres mürke, mis on inimestele ja loomadele ohtlikud. Kui vees on sinivetikad, siis ei soovitata seal ujuda, välja arvatud juhul, kui vett mitu korda päevas testitakse."

Lähiajal jätkub kuumade ilmade tõttu ka mereveetemperatuuri tõus ning sinivetikatele üha soojenev merevesi meeldib - see soodustab nende teket. "Õnneks jäävad suuremad sinivetikate kolooniad meist veidi kaugemale avamerele. Kui aga tuule suuna osas tuleb järsk muutus, siis võivad sinivetikad hakata rohkem meie vete suunas kanduma. See on vaid aja küsimus. Suuremad probleemid on alles ees," nendib ilmateenistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles