MAIMU BERG ⟩ Tagarannas suitseb lest ja lendab vaim

Maimu Berg
, kirjanik
Copy
Kirjanik Maimu Berg.
Kirjanik Maimu Berg. Foto: Peeter Langovits

“Kunagi arhiivis vanu ajalehti lapates leidsin 1920-ndate aastate Päevalehest väikese jutu Tagaranna külast, et kui elav ja vilgas elu on siin suvel ning kuidas talve ajal küla otsekui lume sisse unne jääb. See kehtib mõneti tänapäevalgi, suvel on Tagaranna rahvaarvult vaata et linn kohe ja elu keeb,” leiab kirjanik Maimu Berg.

Seekord tuleb jutuks külapäev. Mis ühes külapäevas siis nii erilist on? Eks Tagaranna küla ise ole juba eriline. Tuntud Saaremaal ja kaugemalgi. Looduskaunis vana kaluriküla, praegu küll rohkem suvesaarlaste lemmikpaik, aga mitmetel neist on ju tegelikult juured Tagarannas, nagu ka allakirjutanul, kelle ema on siin sündinud.

Külapäeva idee on meil tuurinud mitu aastat ja kui 2019. aastal korraldati esimest Tagaranna kirjanduspäeva, siis oli selle ametlik nimetus Tagaranna kirjandus- ja külapäev. Sealne ühislaulmine läks inimestele hinge. Nii et külapäev oli igati oodatud. Kui Tagaranna alaline elanik Malve Kolli, Mustjala kooli juht ning kauaaegne Mustjala vallavolikogu esimees ohjad oma kätte võttis ja asja korraldama asus, saigi külapäev tänavu jaanipäeval teoks.

Külapäev algas külavanem Andres Tarvise sõnavõtuga. Päeva kava oli tõesti mitmekesine. Üheks suursündmuseks kujunes mälestuspingi avamine Rannaaugu sadamas kolmele Tagaranna kangele kalurile – Kalda Talmat Allveele, Uuetoa Leonid Sosninile ja Ringe Aleksander Tarvisele (tuntud ka kui Tagaranna Sass). Kohal oli nende järglasi ja lähedasi. Sassi tütar Vilve, Talmati tütar Malle ja poeg Raul ning Leo tütar Eve ja poeg Evald vabastasid pingi kattest ja olid ka esimesed, kes seal istet võtsid. Kõik teisedki said pingi ära proovida.

Päev jätkus mõnusa ühise supisöömisega (palju tänu kokk Rutile!), aga pidulaud oli lookas ka külarahva toodud toitude all – maasikatest ja kookidest kuni Tagaranna kaubamärgi, suitsulestani. Ega asjata ole üks küla motosid: “Tagaranna, kus lest suitseb ja vaim lendab!”

“Pidulaud oli lookas ka külarahva toodud toitude all – maasikatest ja kookidest kuni Tagaranna kaubamärgi, suitsulestani.”

- MAIMU BERG

Enne kui päris peoks läks, tutvustas Tagarannaga lapsest peale seotud Andres Raag küla minevikku ja kunagisi elanikke. Seda oli tal hea teha, sest Tagaranna mees Talmat Allvee on omal ajal oma mälestustes palju kirja pannud küll küla elust-olust, küll peredest. Selle jutu luges nüüd Andres oma vägeval näitlejahäälel rahvale ette. Andres Raag ise on uurinud küla ajalugu ja usinalt kogunud vanu Tagaranna fotosid.

Tundsime piltidelt ära neidki, keda enam meie hulgas ei ole ja vaatasime imestusega, kui noored kõik ikka kunagi olid! Tore, et noor rahvas pole Tagarannast kuhugi kadunud. Tagarandlaste lapsi, lapselapsi ja lapselapselapsi sagis peoplatsil suurel hulgal ringi.

Pidu ilma muusikata ei ole õige pidu. Muusika eest hoolitsesid tagarandlased Reet Lõugas ja Mart Avarmaa, laulu lõi Mustjala segakoor ja Malve eestvedamisel mängiti üheskoos kuulus Mustjala pulmarongki maha. Siis süüdati lõke ning hakkas Tagaranna rahvale juba traditsiooniline lutsuviskamise võistlus. Seda vedas tagarandlane Piret Ahun, ikka rohke osavõtuga.

Ühislaul ja pillimäng kõlasid hilisõhtuni ja keegi ei virisenud, et magada ei lasta – keegi ei tahtnudki magada. Ilus päev ühendas ja lähendas külarahvast. Tänusõnad eestvedajatele, korraldajatele, esinejatele, külaseltsile! Küllap sündis sel õhtul uus kena traditsioon.

Juba on ootamas järgmine sündmus – Tagaranna kirjanduspäev 10. juulil algusega kell 12. Kõik on palutud osa saama! Siis on Tagarannas jälle lest suitsemas ja vaim lendamas! Kohal on tuntud kirjanikke ja muusikuid, aga saab ka imetleda Tagaranna Sassi pilte ja kohalikku käsitööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles