Soome kirjanikul ilmus romaanisari Saaremaast

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Paula Havaste.
Paula Havaste. Foto: Emilia Liinpää

Äsja eesti keeles ilmunud raamat “Pronkstäht” on esimene osa suvesaarlasest soome kirjaniku Paula Havaste Saaremaa-teemalisest romaanisarjast.

Paula on soome keeles kirjutanud 15 romaani, mis kõik kõnelevad tavaliste inimeste elust. Tema raamatute tegelased on toimetanud nii 12. sajandi Soomes ja Tallinnas kui ka 17. sajandi ja Teise ilmasõja järgsel Lapimaal. Peategelasteks reeglina naised, kelle kaudu autor näitab, kuidas eluraskustega toime tulla. Paula nendib, et inimesed pole aegade jooksul eriti palju muutunud. “Meid tõukab jätkuvalt tagant soov armastada ja olla armastatud, hoolitseda perekonna eest ja teha elus midagi märkimisväärset,” lausus ta.

Oulu ülikooli filosoofiadoktori kraadiga kirjanik on juba 15 aastat koos mehega suvitanud Saaremaal Kõiguste kandis asuvas suvekodus. Saaremaa suvepuhkuste aegu on ta palju mõtisklenud, kuidas siin nõukogude ajal elati. Ja mingil hetkel hakkas tal peas küpsema lugu.

Sarja esimese raamatu “Pronkstäht” tegevus hargneb Muhumaal 1940. aastate teises pooles. Paula sõnul on peategelane välja mõeldud, nii nagu ka raamatus kujutatud kirjanikud. “Ma ei kirjuta Juhan Smuulist. Fiktiivsed tegelased võimaldavad paremini kirjeldada nõukogudeaegset eluhoiakut ja toonaseid loovtööga seotud väljakutseid. Kuigi tegelased on välja mõeldud, olen nende mentaliteeti, eriti aga kohalikku loodust püüdnud kujutada nii tõeselt, kui oskasin,” selgitas ta.

Romaani jaoks tegi autor ohtralt taustatööd ja käis ka Saaremaa muuseumi arhiivis uurimas vanu fotosid ja ajalehti. “Need andsid tollest ajast väga elava pildi, palju erksama kui ajalooraamatud,” lausus ta.

ERM-is nõukogude perioodi ekspositsiooniga tutvudes leidis kirjanik aga ühelt laualt kunagise ajakirja Eesti Naine. “Seal olid lood töökangelastest, anti juhiseid raamaturiiuli ja jope tegemiseks. Pilt naiste elust oli ülev – aga siis leidsin lehe allosast väikese artikli, mis koos üksikasjaliku joonisega selgitas, kuidas kolmest paarist kulunud aluspükstest saab õmmelda kaks uuemat. See oli nõukogude naise elu – ühel pool üllad eesmärgid, teisel pool karm reaalsus,” nentis Paula Havaste.

Paula sõnul haaras Saaremaa-lugu teda aina rohkem kaasa ja algselt plaanitud triloogia laienes lõpuks neljaks raamatuks, millest viimane ilmus Soomes sel kevadel.

Suvepuhkuse lõpetanud ja Soome tööle naasnud Paula ütles, et Saaremaal käib ta seetõttu vaid pisteliselt. “Kuid järgmisel suvel, kui kured naasevad ja kirikakar õitseb, saan ma pärast hommikust ujumist istuda jällegi oma karjaköögi iidsete seinte vahel ja alustada taas midagi uut,” lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles