LUGEJA KIRI Viiluka-alune “ürgmets” peaks jääma!

Copy
Mets. Foto on illustreeriv.
Mets. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Armsad saarlased! Meie kodu kõrval, Leisi rahva ukse taga laiuv luksus – parim seenemets – läheb lageraie alla.

Täna on see üsna ürgmetsa-ilmeline – täielik vaatamisväärsus. Annaks sajale perele seeneprae ja mõne purgi hoidist igal suvel ja sügisel.

Triigi ja Leisi jõesuu vahel asuv, kohaliku nimega Viiluka-alune mets on kunagine ühine Leisi alevi 36 lehma karjamaa metsaosa.

Minu meelest võiks RMK-lt veel armu paluda, et selles metsas tehtaks mõistlikku, st kohalikku mitmekesist loodust säästvat raiet. Sellist, mis meie 11 liigiga allikasoo ja vana merelahe jäänukjärve põhjas kasvavaid elavaid liike säästaks. Kuid võime proovida sellist raiet paluda. Riigi mets on ju meie kõigi mets.

Andke märku, kes on valmis appi tulema – paluma RMK-l säästa vanu põlispuid ja erinevaid liike, mitte randaalima/kündma üles pinnast ning mitte istutama uusi võõraid istikuid. See mets on noori igas vanuses puid täis. See mets uueneb ise.

RMK nimetab raiesse minevaid tükke “üraskikoldeks”. Mina arvan, et seoses kliima soojenemisega – meil siin mere ääres on ju eriti soojad talved – jäämegi kuuskedest pikkamisi ilma. Metsa uuenedes võib siia ilmselt tekkida uus laialehise metsa tüüp – näha on ju 11 erinevat liiki (!) noori puid. Samas leidub ka igas vanuses noori kuuski!

Minge kohe Viiluka alla oma ürgmetsa jalutama ja seenele, viige sinna ka oma peenimad külalised!

Metsa kõrval asuva talu inimeste sõnul on täna käidud tegemas metsa väljaveo plaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles