Teadlased soovitavad hakata Väikeses väinas siiapüüki piirama

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Siiakalad.
Siiakalad. Foto: TPM

Keskkonnaministeerium tahab mereteadlaste hinnangule tuginedes vähendada merisiia püüdmiseks kasutatavate nakkevõrkude silmasuurust, et kaitsta kala kudekarju. Saarte Kalanduse juht Heino Vipp peab piiranguid alusetuiks ning näeb selles kohalikele kaluritele ülekohtu tegemist.

“Vaadates siia hinda, on sügisene siiapüük meie kaluritele küllaltki oluline,” ütles Vipp.

Ministeeriumi plaan näeb ette silmasuuruse piiramist 60 päevaks oktoobris ja novembris, mil on kõige parem siiapüügi aeg.

Põhjuseks tuuakse, et merisiig on ülepüügi ja kudemisalade halva seisukorra tõttu Eesti rannikumere üks ohustatuimaid liike. Kala vähesust tõestas ka lisaks juba varasemale teadmisele eelmise aasta novembris kahel päeval teadlaste tehtud proovipüük.

Heino Vipi hinnangul jutt kalameeste ülepüügist ei päde: “Miks me peame kogu aeg tõestama oma kalateadlastele, kuidas meid rapivad hüljes ja kormoran?” Ta meenutas, et mõnes Saaremaa paigas nagu näiteks Sõrves peremehetsevad hülged.

Saarte Kalanduse juht saatis keskkonnaministeeriumisse ka noodi, et kahepäevase proovipüügi tulemusena selliseid piiranguid kehtestada on subjektiivne.

Mereinstituudi kaasprofessor Lauri Saks märkis Vipile saadetud vastuskirjas, et piirangute ettepanekute tegemisel ei vaadatud vaid proovipüüki, vaid pikaajalisi andmeridu, mis puudutavad kogu Eesti rannikumerd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles