JUHTKIRI Kallis elekter: pinge ja takistus

Saarte Hääl
Copy
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Mailiis Ollino

Tänane elektri hind elektribörsi Eesti hinnapiirkonnas on 160,36 eurot megavatt-tunnist ehk börsiajaloo kõrgeim. Aasta tagasi samal päeval maksis elekter kaks ja pool korda vähem, nädala keskmisena isegi pea neli korda vähem.

Aastaid börsipaketiga elektrit ostnud tarbijad on juba tänavu jaanuarist pidanud murelikult jälgima päeva sees toimuvaid järske hinnahüppeid. Loodeti, et need on külma ilmaga seotud ajutised nähtused. Kevadel hind langeski, kuid seejärel hakkas uuesti üles kerima.

Täna kiristavad börsihinnaga elektri ostjad juba vaikselt hambaid, eriti ettevõtjad, kelle tootmine või teenus elektriga tugevasti seotud. Kuum suvi pani äripindade rentnikud elektriarveid nähes õhku ahmima, paraku pole ka uksele koputav sügis leevendust toonud.

Fikseeritud hinnapaketi kasutajad on täna küll võidus, aga vaevalt et elektrimüüjad lepingu lõppedes ja uut pakkudes hinnad samaks jätavad. Mingil hetkel hakkab mitmekordne elektrihind aga paratamatult peegelduma ka toodete ja teenuste hinnas, mis lõpuks võib kogu ettevõtluskeskkonda pärssima hakata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles