Saarlastel on üle 5000 kassi-koera

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Lemmikloomad. Foto on illustreeriv.
Lemmikloomad. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Saaremaa vallas on registrisse kantud 5084 ja Muhus 248 lemmiklooma.

Koeri on Saaremaa vallas registrisse kantud 2324 ja kasse 2745. Ülejäänud 15 looma on aga küülikud ja tuhkrud.

Kui Tallinnas tuleb uue määruse jõustudes registrisse kanda kõik linnas peetavad lemmikloomad, siis Saaremaa vallas kehtiv eeskiri nõuab sama vaid koerte ja kasside osas.

Möödunud aasta 14. septembrist kehtiv Saaremaa valla koerte ja kasside pidamise eeskiri näeb ette, et alaliselt või peamiselt valla haldusterritooriumil peetavad loomad tuleb kanda lemmikloomaregistrisse. Saaremaa vallas peetakse loomade üle arvestust valla lemmikloomade registris, mis on osa kohalike omavalitsuste lemmikloomaregistrist.

Vallaametnik Karel Koovisk
Vallaametnik Karel Koovisk Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Üldiselt on nii, et kes endale ikka lemmiku on perre võtnud, see laseb kiiremas korras oma looma tervise veterinaararstil üle vaadata, parasiiditõrje teha, vaktsineerida ja kiibistada, misjärel ka loom lemmikloomaregistris registreeritakse," ütles Saaremaa vallavalitsuse järelevalveteenistuse juhataja Karel Koovisk.

Loom peab olema mikrokiibiga märgistatud ja lemmikloomaregistris registreeritud tema kolmanda elukuu jooksul või looma omandamisest ühe kuu jooksul, kusjuures loomapidaja on kohustatud tagama looma märgistamise tegevusluba omava veterinaararsti poolt.

Looma ei pea mikrokiibiga märgistama üksnes siis, kui veterinaar on ta raskelt haigeks tunnistanud ja/või kui loom on vähemalt 12-aastane. Sel juhul peab omanik tagama, et looma saaks identifitseerida mingil muul viisil – näiteks kannab koer või kass kaelarihma, kus on kirjas omaniku kontaktandmed.

Muhu vallast on üleriigilisse lemmikloomade registrisse tehtud 248 kirjet.

"Loomi registreerivad ja andmeid muudavad lepingulised omavalitsused ning nende poolt volitatud veterinaarid ja varjupaigad," ütles vallavalitsuse sekretär-registripidaja Heiske Tuul.

Muhu valla koerte ja kasside pidamise eeskirja kohaselt peab täiskasvanud koera mikrokiibiga märgistama 7 kalendripäeva jooksul alates tema omandamisest, kutsika aga peab kiipima ja registrisse kandma tema kolmekuuseks saamisel koos esimese vaktsineerimisega. Ka kassid peavad olema registrisse kantud. "Loomaomanikud võiksid olla Muhu vallas oma koerte ja kasside registrisse kandmisel aktiivsemad,“ leidis vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Piret Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles