Pöide osavallakogu tervitab Kübassaarele eluvaimu sissepuhumist

Urmas Kiil
Copy
Foto illustratiivne.
Foto illustratiivne. Foto: Andry Arro / Vikipeedia

Pöide osavallakogu toetab üksmeelselt plaani rajada majad Kübassaare poolsaarel asuvale Kopli maaüksusele.

"Kui leidub inimesi, kes sooviksid poolsaarele eluvaimu uuesti sisse puhuda, siis võiks selleks kindlasti võimaluse anda," ütles osavallakogu esimees Õnne Sööt. "Hetkel meil info puudub, kas tegu on vaid suvemajaga või tahavad omanikud sinna alaliselt elama asuda," ütles Õnne Sööt.

Ta tõdes, et otsustada ei saa ses küsimuses tegelikult ei Pöide osavallakogu ega ka Saaremaa vallavolikogu, sest lõpliku sõna ütleb ikkagi keskkonnaamet, kelle pädevuses on vähendada ranna ehituskeeluvööndit. Üldplaneeringu muutmine läbi detailplaneeringu peab olema põhjendatud ja ranna kaitse-eesmärkidega kooskõlas.

Abivallavanem Jaan Leivategija sõnul vallavalitsus küll esitas Saaremaa volikogu tänasele istungile Kübassaare Kopli maaüksuse detailplaneeringu algatamise otsuse eelnõu, samas Leivategija eile aga ei välistanud, et see tuleb tagasi võtta.

"Praegu ootame keskkonnaameti seisukohta antud küsimuses," ütles ta. "Kui see tänase (eilse – toim) päeva jooksul meieni ei jõua, peame eelnõu päevakorrast maha võtma." Õnne Sööt märkis, et päris tõeseks ei saa pidada väidet, et viimase seitsme aastakümne jooksul pole Kübassaarel keegi elanud.

"Kübassaare majakas oli ju pärast Eesti Vabariigi taastulemist kolm töökohta, millest lõpuks jäi järele küll ainult üks, kuid majakavaht koos abikaasaga elas alaliselt kohapeal," rääkis Sööt.

"Kui pidada aga silmas endisi talukohti, siis on Pöide piirkonna ajaloo talletaja Heino Kirs rääkinud, et enne sõda oli Kübassaare poolsaarel koguni 17 majapidamist," jätkas ta. "Neist kuus läks kruusakarjääri alla, kusjuures üks neist kohtadest oligi Kopli."

Saaremaa vallavolikogule on sel aastal arutamiseks esitatud kaks teineteisele vastanduvat eelnõu. Neist esimene oli, et detailplaneeringut mitte algatada. Seda arutas volikogu juba suvel. Toona arvasid rahvasaadikud, et kuna Kübassaarel on varem inimasustus olnud, ei peaks vald detailplaneeringu algatamisest kohe loobuma ja eelnõu saadeti teisele lugemisele.

Seejärel koostas vallavalitsus aga uue, nüüd juba detailplaneeringu algatamise eelnõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles