Kahni juubeliaasta jõuab kulminatsioonini

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Louis Isidore Kahn
Louis Isidore Kahn Foto: Internet / töötlus: Liina Õun

Louis Kahni 120. sünniaasta tähistamine kulmineerub selle kuu keskpaigas, mil Kahni maise rännaku otstes – Kuressaares ja New Yorgis – leiab samaaegselt aset mitu talle pühendatud üritust.

“Oleme Louis Kahni 120. sünniaastat tähistanud nii maailma ühes vanimas, La Sapienza ülikoolis Itaalias kui ka suurimal arhitektuurifestivalil Londonis, peagi jõuame taas Kuressaarde ja New Yorki,” võttis aasta kokku Kahni ühingu nõukogu esimees Toivo Tammik.

Kuressaare raekojas astub 15. oktoobril kohaliku publiku ette norra arhitekt Per Olaf Fjeld, kes oma ettekandes käsitleb mõistatusliku Kahni põhjamaise mõju ja mõjutatuse teemat. Samal päeval avatakse Raegaleriis Abelardo Morelli fotoseeriate “Camera Obscura”, “Tent-Camera” ja “Construction” näitus. Neist viimane on valminud tänavu ja tuleb Kuressaares esmaesitlusele.

Skandinaavia Majas New Yorgis vestlevad 16. oktoobril Neeme Raud ja Charles E. Dagit Jr. viimase mälestusteraamatust “Louis I Kahn – Arhitekt. Meenutades suurvaimu ja tema kaasteelisi”, mis ilmub peatselt ka eesti keeles. Dagit õppis Pennsylvania ülikoolis Kahni juhendusel ja raamatus avab ta lühilugude-mõistujuttude vormis oma õpetajate isiksusi väga lugupidavalt ja vaimukalt, samas aitab mõista neid suurmehi inimestena.

Samal päeval tuleb Roosevelti saarel Nelja Vabaduse Pargis (Four Freedoms Park) maailma esmaettekandele Maria Fausti Kahnile pühendatud muusikateos “Mo(nu)ment”. Fausti saateansamblis astuvad külalistena üles New Yorgi muusikud Peter Evans trompetil, Sam Kulik tromboonil ja Dan Peck tuubal.

Päev lõpeb Louis Kahni mälestuseks korraldatud vastuvõtuga, kus on võimalik tutvuda fotograaf Arne Maasiku fotonäitusega “Kahn: saarlane” ja Rein Vainküla arhitektuurifotode slaidiprogrammiga, mis loob dialoogi Kahni loomingu ja modernistliku läbimurde vahel külma sõja aegses Tallinna linnaehituses 1960.–1980. aastatel. Täiendavalt linastub lühidokumentaal “Jalutuskäik Kahni sünnisaarel”.

19. oktoobril viib nimekas arhitektuuriajaloolane Christofer Herrmann New Yorgi arhitektuuripubliku virtuaalsele ekskursioonile Kuressaare linnusesse. Louis Kahni huvi linnuste vastu on üldteada, olgu need Orford, Chambord, San Gimignano, Carcassonne või mõni muu. Ent selle nimekirja või raja alguses on Kuressaare linnus, mille hoovis tärkas väikese Lou südames tungiv soov saada arhitektiks. Christofer Herrmanni hiljutised uurimused on toonud päevavalgele Kuressaare lossi ehitusmeistri Domenico da Cortona, kes mõjutas tervet Teutooni ordu ala, aga ka Kahni ennast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles