Pandora paberid: leke paljastas maailma liidrite rikkused

Urmas Kiil
Copy
PEIDETUD VARA: Levivad kuuldused, et Svetlana Krivonogihh oli kunagi president Putini armuke ja sünnitas talle 2003. aastal tütre. Praegu omab naine kinnisvara nii Lõuna-Prantsusmaal kui ka Peterburis.
PEIDETUD VARA: Levivad kuuldused, et Svetlana Krivonogihh oli kunagi president Putini armuke ja sünnitas talle 2003. aastal tütre. Praegu omab naine kinnisvara nii Lõuna-Prantsusmaal kui ka Peterburis. Foto: dailymail.co.uk

Sadade maailma liidrite, poliitikute ja miljardäride ning muud masti ärimeeste salajased tehingud ja avalikkuse eest varjatud varad tulid avalikuks tänu ajaloo suurimale finantsdokumentide lekkele. Uus maksuparadiise puudutav aruanne sai nimetuse Pandora paberid (Pandora Papers).

BBC veebilehel ilmunud loos antakse teada, et Rahvusvahelise Uurivate Ajakirjanike Konsortsiumi (ICIJ) eestvedamisel analüüsis enam kui 650 ajakirjanikku miljoneid faile, milles figureerivad umbes kolmkümmend praegust või endist kõrget valitsusjuhti ja riigipead ning enam kui 300 kõrgetasemelist poliitikut.

On dokumente, mis seovad näiteks Venemaa presidenti Vladimir Putinit salajase varaga Monacos või annavad teada, et Tšehhi peaminister, magnaat ja ettevõtja Andrej Babiš ei deklareerinud maksuparadiisis asuvat kompaniid (ingl k offshore company), mille omandis on kaks luksuslikku villat Lõuna-Prantsusmaal. Neil päevil toimuvad Tšehhis üldvalimised. Seega peaks varsti selguma, kas Pandora paberid nende tulemusi ka mõjutasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles