LIHTNE KÜSIMUS ⟩ Mida teha, kui töötaja pelgab vaktsineerimist?

Saarte Hääl
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Meie ettevõttes on müügijuht, kes kardab vaktsineerimist tervislikel põhjustel, kuigi kinnitab samas, et tal perearstilt otsest vastunäidustust ei ole. Mida saame tööandjana edasi teha ning kas ja mil määral saab meile abiks olla töötervishoiuarst?

Vastab Meeli Miidla-Vanatalu, tööinspektsiooni peadirektori asetäitja: “Tööandja saab sellises olukorras kindlasti veel kord töötajaga üle arutada, miks vaktsineerimine on oluline ja tõhus meede viiruse leviku vältimiseks ning tööandja huvides tegutsemisel.

Samuti tuleb võimalusel kaaluda konkreetse inimese töökorralduse alaliselt või ajutiselt muutmise võimalusi, sh töölepingu tingimuste muutmise võimalusi viisil, mis võimaldaksid töötamist jätkata ilma füüsilise kontaktita. Kui neid võimalusi siiski ühiselt ei leita, siis on alati võimalus kaasata protsessi töötervishoiuarst.

Töötervishoiu ja tööohutuse seadusest tulenevalt on töötaja saatmine töötervishoiuarsti juurde nii tööandja õigus kui ka kohustus.

Töötervishoiuarstid on seni ettevõtteid konsulteerinud vaktsineerimiste osas ja teevad seda ka edaspidi. Konsulteerimise aluseks on ettevõtte riskianalüüs, kus peavad olema välja toodud ohustatud töötajate grupid, ohuteguri toimest tulenev riskitase ning ennetavad meetmed.

Kui töötervishoiuarst näeb sobiva ennetusmeetmena vaktsineerimist, aga seda ei ole riski-

analüüsis ennetava meetmena välja toodud, siis seda soovitatakse. SARS-CoV-2 kontekstis peavad olema välja toodud kõik võimalikud ennetusmeetmed, vaktsineerimine nende hulgas.

Kui ettevõte leiab riskianalüüsile tuginedes, et muud meetmed ei ole piisavad ning otsustab kehtestada kohustusliku vaktsineerimise, siis peab see olema riskianalüüsis väga selgelt välja toodud.

Kui töötaja suunatakse tervisekontrolli ja terviseseisundist tulenevalt ei saa ta jätkata töötamist senises keskkonnas senistes tingimustes, siis väljastab töötervishoiuarst otsuse, et töötaja ei sobi tervislikest põhjustest tulenevalt oma ametikohal jätkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles