Ornitoloog ennustab karmi talve

Saarte Hääl
Copy
Lumehelves
Lumehelves Foto: unsplash.com

Viljandimaal toimetava ornitoloogi Jaanus Aua sõnutsi oli sellesügisene lindude ränne üsna eriline – väga varane ja kiire, mis ennustab pakaselist talve, kirjutab Sakala.

“Lõunasse liikumist alustati hoogsamalt juba augusti keskpaigas ning oktoobri viimase dekaadi alguseks oli suur ränne läbi,” rääkis Aua.

Küsimusele, kas tuleb külm talv, vastas ta: “Kui arvestada seda, et lõunasse lendas massiliselt ka neid liike, kes oleksid võinud rõõmsalt meil talvituda – tihaseid, leevikesi, urvalinde ja pöialpoisse – , siis arvan, et eelolev talv tuleb viimaste aastate üks karmimatest.”

Soomaal Raudna jõe ääres elav Kuusekäära talu peremees Indrek Hein, kes on aastakümneid looduse märke üles tähendanud, ennustas aga praeguste märkide põhjal, et tuleb pigem pehmepoolne talv.

“Minu ülestähenduste järgi enne pööripäeva talve moodi ilma üldse ei paista. Sitikad ja satikad on seniajani liikvel, ärkavad kohe üles, kui mõni soojem päev on,” kõneles ta. “Jõuluajal võib natuke lund tulla, aga pelgan, et see sulab kohe ära. Jaanuari keskel võib natuke talve tulla.”

Kevadepoolne talv on Heina ennustust mööda külmem kui sügisepoolne. “Miskipärast oli linde tänavu eelmistest aastatest palju vähem üldse liikvel ning kuldnokad ja pääsukesed lahkusid Eestist erakordselt vara,” nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles