REPLIIK "Kuue kuuga trollijuhiks!"

Mart Maastik
, Joosep Aaviku nimelise Kuressaare Muusikakooli hoolekogu liige
Copy
Tühi rahakott.
Tühi rahakott. Foto: www.freepik.com

Selline tuntud reklaam kutsus Nõukogude Eestis noori õppima. Poliitikuks, vallajuhiks, ministriks saamiseks pole kuute kuudki vaja. Kas oled kellegi lähisugulane, püüdlik pugeja või õnneseen ja oledki kõrgepalgaline otsustaja, kes millise ametikoha või palga saab.

Tunnen juba, kuidas nii mõnelgi lugejal, kes ennast puudutatuna tunneb, läheb pulss kahesaja peale ja rusikas taskusse. Jah, muidugi pole see võrdlus suures plaanis kaugeltki nii äärmuslik.

Aga kui vaadata Saaremaa kontekstis, kus valla ülalpidamisel olevate muusikakoolide õpetajate palgad on Eesti väikseimad (1050 €/kuus), samas kui Eesti riigi poolt kehtestatud õpetajate miinimumpalk on 1350 €/kuus, ja esimese asjana hakatakse uues Saaremaa vallavolikogus tõstma juba niigi Eesti vallajuhtide palgataseme esireas olevate vallajuhtide palkasid, läheb endal rusikas taskusse ja hakkab piinlik.

Selleks, et saada muusikapedagoogiks, kes hakkab koolitama tulevasi pianiste, viiuldajaid, puhkpillimängijaid jne, peab alustama väga noorelt. Reeglina alustatakse 6–7-aastaselt. Samal ajal kui teised lapsed jooksevad sõpradega ringi, peab tulevane muusik pilli harjutama. Vähe sellest, et käid muusikakoolis, suvel on ka muusikalaagrid.

Muusikakooli lõpetanud, lahkuvad paljud noored kodust, et minna muusikagümnaasiumisse kas Tartusse või Tallinna. Järgneb konservatoorium ja täiendõpe välismaal. Kõik see on seotud kuludega.

Ka vanemad peavad paljustki loobuma, et istuda väikese lapse kõrval muusikatunnis, kodus teda utsitada ja paljuski ka ise kaasa õppida, sest muidu ei oska ju last kodus aidata.

Ja siis saabub see päev, kui oled ligi 20 aastat vaeva näinud ja saad töökoha muusikakoolis, et naeruväärse tasu eest, täis entusiasmi aidata uusi lapsi uuele ringile.

Üks sõber meenutas ütlust, et enne kui sõduritel pole kõht täis söödetud, pole kindralil õigust söögile mõelda. Mõelge selle üle, Saaremaa vallajuhid!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles