Saare ja Hiiu vallavanemad arutasid ministeeriumiametnikega praamipileti hinnatõusu

Saarte Hääl
Copy
Vaatamata lisareisidele tekib sadamates pühade ajal pikki järjekordi.
Vaatamata lisareisidele tekib sadamates pühade ajal pikki järjekordi. Foto: Tairo Lutter

Eile, 5. jaanuaril toimus Saare- ja Hiiumaa juhtide ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajate virtuaalkohtumine praamipileti hinnatõusu arutamiseks. Uusi otsuseid ei sündinud.

Vallavanem Madis Kallase sõnul on palju küsimusi vaja veel täpsustada ja üle rääkida, enne kui saarte esindajad saavad hinnatõusule jah öelda. Ajalehe Postimees küsimusele, kas ministeeriumil nende jah-sõna üldse vaja on, vastas Kallas, et ametlikult pole, kuid keegi ei taha riigi tasandil kahest suurest omavalitsustest üle sõita.

"Numbreid pole, millele tuginetakse, mõjuanalüüse ka pole – me ei saanud oma küsimustele vastuseid," ütles Hiiumaa vallavolikogu esimees Anu Pielberg Postimehele.

Pielbergi sõnul on hea tava, et sellistest hinnatõusudest antakse kuus kuud ette teada, et kõik, keda need puudutavad, saaks oma hindu korrigeerida. "Meie ettepanek oli võtta teema lauda uue aasta algul ja selgitada suveks, kas ja kui palju on vaja praamipileti hinda tõsta. Juhul kui selgub, et piletihinda on vaja tõsta, hakkaks uus hind kehtima jaanuaris," rääkis ta.

Anu Pielberg ütles, et nad ootasid ministeeriumilt põhjendusi, kuid selle asemel said üldsõnalisi vastuseid. "Põhjuseks tuuakse kütusehind – see kord tõuseb, kord langeb, aga ega siis keegi pärast hinda ei langeta," rääkis Hiiu vallavolikogu esinaine. "Praamipileti hind peab olema teada vähemalt kolm aastat. Hinnatõusu ettevalmistamise protsess vähemalt pool aastat."

Selleks, et nõusolek anda, on vaja mitmed asjad selgeks rääkida, sest saarte juhid ei taha süvendada kuvandit kallist elust saartel. "Me peame siis ka mitmetes sektorites hindu tõstma, aga me ei taha jääda kehvemale positsioonile kui teised omavalitsused, kellel praamihinna tõttu hinnatõuse ei tule."

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium andis jõulude ajal teada plaanist tõsta 1. veebruarist suursaaretevahelist praamipiletihinda üle 40 protsenti.

Pärast saarte esindajate protesti kohtus majandus- ja kommunikatsiooniminister Taavi Aas aasta lõpul Saaremaa, Hiiumaa ja Muhumaa vallavanematega ning ühiselt otsustati, et veebruari alguseks planeeritud parvlaevapiletite hinnatõus saarte külalistele lükkub edasi.

Sel kolmapäeval leppisid ministeeriumi ja saarte esindajad kokku infovahetuses. Madis Kallase sõnul oleks need arutelud võinud toimuda juba sügisel, kuid valimised tulid vahele ja nüüd tuleb püüda need arutelud tasa teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles