MÄLESTAME Maimu Vikat

Saarte Hääl
Copy
Maimu Vikat
Maimu Vikat Foto: Erakogu

Täna saadavad Pihtla inimesed viimsesse puhkepaika oma kauaaegse armastatud velskri Maimu Vikati.

Maimu teenis Pihtla, Sandla ja Vätta inimeste mitut põlvkonda, kuid aitas hädalisi ka pensionärina lihtsalt heast südamest, sest meditsiin oli tema kutsumus. Maimu elutöö oligi ühe velskripunkti juhatamine, kuigi see aegade jooksul kolis ja nime muutis.

Pärast Tartu meditsiinkooli cum laude lõpetamist asus Kangruseljalt pärit Maimu tööle Pihtlasse velsker-ämmaemandana. Abivajajani jõudis kleenuke blond tütarlaps toona jalgrattaga, talvel soome kelguga, sageli ka jalgsi. Maimu viibis vajadusel haige juures nii öötundidel kui pühade ajal, rühkis abivajajani läbi tuisu ja tormi. Patsiendile ja tema lähedastele oli suur kergendus, kui velsker oma “arstikotiga” kohale jõudis, tema saabumine iseenesest mõjus haigele positiivselt. Maimu tohterdas perekonna eri põlvkondi juba eelmise riigikorra ajal, kui reformitud perearste veel ei koolitatudki.

Maimu põhjalikud, laialdased meditsiinialased teadmised, tarkus ja äärmine kohusetunne pälvisid kiiresti kogukonna usalduse. Velskri soovitused olid turvalised, sest tegemist oli autoriteediga - temaga konsulteeriti, kui linnaarstid olid retsepti või ravi välja kirjutanud. Tänased vanaemad soovisid oma uue generatsiooni usaldada just Maimu suure kogemuse hoolde, tema abi ja arvamust küsiti juba kaugemal eladeski. Mitme põlvkonna mälestustes on Maimu valges kitlis sõbralik arstitädi lasteaia või kooli ajast, keda polnudki vaja karta, sest tema hellalt tehtud “sutsakas” ununes julgustavate sõnade saatel hetkega. Kogukonnas oli Maimu ka omamoodi psühholoogi ülesannetes, hingehoidja sõna otseses mõttes. Tema delikaatsus, leebe ja rahulik hoiak, vaikse, kuid kindla häälega öeldu pakkus lohutust, andis lootust, kuid õpetas ka leppima paratamatuga.

Väljakutsete rikast tööd tasakaalustas Maimu õnnelik elu abikaasa Elmariga, ühiselt rajati hubane kodu Püha külla. Maimu kirg lugemise ja õmblemise kõrval oli iluaiandus. Vikatite kodu ja aed pälvis tunnustuse ka maakonna kaunima kodu konkursil. Noore ja eeskujuliku pereemana jõudis ettevõtlik Maimu kolme lapse kõrvalt veel Sandlas rahvatantsuringi juhendada. Humoorikaid seiklusi ja Maimu vaimukaid nalju meenutatakse sõpruskonnas sageli.

Maimu Vikat tegutses aastaid Pihtla valla volikogus, sest haritus ja lai silmaring kujundasid temast arvamusliidri, kellele kogukonna käekäik oli südamelähedane. Maimu tundis piirkonna inimesi ju kõige paremini, sest jõudis oma ameti tõttu ka kõige kaugemasse metsatallu. Tema teadis, kes päriselt abi vajas.

Maimu kuulas aastakümnete jooksul tuhandete südamete erinevaid lööke – nii vastsündinute esimesi kui vanade viimaseid.

Maimu enda suur süda väsis lõplikult ja lõi viimast korda läinud pühapäeval.

Maimu, Sind jääb sügava tänutundega meenutama Sinu Pihtla kogukond. Rahulikku und.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles