KÜLAVAHELOOD ⟩ Pärsama rahvas pani oma teadmised mälumängus proovile

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
MÄLUMÄNGU VÕITJAD: Küünlapäeva viktoriini võitsid Tiiu Ruttu (vasakul)
ja Aili Reinmaa, kes saavad ka saates sõna.
MÄLUMÄNGU VÕITJAD: Küünlapäeva viktoriini võitsid Tiiu Ruttu (vasakul) ja Aili Reinmaa, kes saavad ka saates sõna. Foto: Aare Laine/Saarte Hääl

Küünlakuu teise saate salvestas saatejuht Aare Laine Pärsama rahvamajas, kus 2. veebruaril tähistati küünlapäeva.

Rahvamaja juhataja Aina Tomson ütleb saates, et kuigi rahvamajal küünlapäeva tähistamise traditsioon puudub, otsustas ta seekord pärimuskultuuri silmas pidades omakandiinimesed kokku kutsuda, et talvisest tähtpäevast rääkida, vanu kombeid austada, küünlapäeva sööke ja jooke mekkida ning mälumängus võimed proovile panna.

Saatejuht tuletab kuulajaile meelde, et küünlapäev, ka küünlamaarjapäev, 2. veebruar on kirikukalendris Maarja puhastamise päev, aasta esimene maarjapäev. Legendi järgi läks Maarja küünlapäeval vastsündinud Jeesuslapsega esimest korda kirikusse ja küünlad süttisid seal iseenesest põlema.

Eesti rahvakalendris oli küünlapäev talve poolitaja, küünlapäevaks pidid tarbepuud olema raiutud, kedrus kedratud, pärast seda algas kudumine. Lääne-Eestis oli küünlapäev naiste püha. Naised jõid siis kõrtsis küünlapuna, et tervis püsiks ning suvel vähem kärbseid ja sääski sigiks.

Pärsama ja selle kandi inimesed räägivad, kuidas nad kodus on seda tähtpäeva tähistanud ja annavad teada sellestki, mida nad talvekuudel oma kodukohas ette võtavad. Saatejuhtki esitab mõned päevakohased küsimused, millele saab õiged vastused.

Inimesed tunnustavad rahvamaja juhataja tegemisi, öeldes, et kui majas midagi huvitavat toimub, ei saa nad kodus istuda, ikka seavad sammud rahvamaja poole. 15-st küsimusest koosneva mälumängu võitis võistkond Tiiu.

Mehed proovisid näpuosavust seibide nööri otsa ajamisel. Võidu päris talunik, Metsküla külavanem Mati Maripuu, kes napilt edestas populaarset lõõtspillimängijat Sulev Mägi Lõpi külast.

Sulev Mägi teab rääkida loo ka sellest, miks just küünlapäeval külades vang lahti lasti. Tegelikult tähendab see seda, et jõuluõllest hoiti ühte keha küünlapäevaks. 2. veebruaril tõmmati siis vikk eest ja lasti vang, ehk teisisõnu õlu välja. Sulev meenutab, et ka tema kodus ja kodukülas nii toimiti.

Lõõtspillilood Sulev Mägi esituses kõlavad saates samuti.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles