ILMATEENISTUS Nädal toob ohtralt lumelisa ja tugevat tuult

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Riigi ilmateenistuse andmeil toob alanud nädal olulist lumelisa üle terve Eesti.

Esmaspäeva päeval jõuab uus aktiivne madalrõhkkond Rootsi rannikule. Jätkub kagutuule tugevnemine väga jõuliseks. Tihe lume- ja lörtsisadu laieneb üle maa, tuiskab. Eesti lääne- ja lõunaosas tuleb sekka ka vihma ja on jäiteoht. Õhutemperatuur tõuseb -1..+2, õhtuks 0..+3°C-ni.

Teisipäeval suundub madalrõhkkond Läänemerelt trajektooril Liivi laht-Lõuna-Eesti Venemaa poole. Aeg-ajalt sajab ja põhiliselt lörtsi, öösel sekka ka vihma, päeva peale muutub sadu lumisemaks. Tuul puhub öösel lõunakaarest ja veidi nõrgeneb, hommikul pöördub idakaarde, päeval põhja- ja loodesse ning tõuseb uuesti tugevaks. külmema õhu sissetung. Õhutemperatuur on 0..+3°C, hommikul langeb Loode-Eestis alla 0°C ja päeva jooksul jahenemine jätkub ning õhtu on juba kõikjal miinuspoolel.

Kolmapäev on kõrgema õhurõhu foonil üksikute lumehoogudega ja mõõdukalt külm. Õhutemperatuur on öösel -3..-8, päeval 0..-5°C.

Neljapäeva öö on eemalduva kõrgrõhuharja kaasabil selgem, sajuta, rahulik ja külm. Päeval läheneb merelt madalrõhkkonna serv, lõuna- ja edelatuul tõuseb tugevaks. Lisandub pilvi, aga sadu veel ei jõua. Õhutemperatuur tõuseb 0..+4°C-ni, ida-Eestis võib veel napilt alla 0°C jääda.

Reedel liigub madalrõhkkond Soome ja selle servas sajab meil lörtsi, sekka vihma. Pärastlõunal eemaldub tihedam sadu Peipsi taha. Puhub väga tugev lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel Lääne-Eestis 0..+2, ida pool 0..-2°C, päevaks tõuseb üle maa +1..+4°C-ni.

Laupäeval eemaldub madalrõhkkond Barentsi merele ja selle järel sajab meil veel kohati lörtsi ja lund. Tuul pöördub edelast läände ja loodesse ning on mõõdukalt tugev. Õhutemperatuur on öösel 0..-4, päeval 0..+3°C.

Pühapäeval liigub üle Eesti kõrgrõhuhari. Taevas selgineb, loodetuul nõrgeneb ja õhutemperatuur langeb öösel sisemaal -10°C ümbrusse. Päeval laieneb merele madalrõhkkonna serv, lääne poole lisandub ka pilvi, aga sadu tõenäoliselt veel ei jõua. Lõuna- ja edelatuul õhtu poole tugevneb. Õhutemperatuur tõuseb -2..+3°C-ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles