KÜLAVAHELOOD Saarlased õppisid kriisiks valmistuma

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
DEMONSTRATSIOONESINEMINE: Naiskodukaitse Saaremaa piirkonna instruktor
Piret Paomees Sakla koolitusel  demonstreerimas termotekki.
DEMONSTRATSIOONESINEMINE: Naiskodukaitse Saaremaa piirkonna instruktor Piret Paomees Sakla koolitusel demonstreerimas termotekki. Foto: Aare Laine/Saarte Hääl

Veebruarikuus toimusid Saaremaa küla-, seltsi- ja rahvamajades kriisiks valmisoleku ja esmaabi koolitused. "Külavahelugude" saatejuht Aare Laine usutles koolitusel osalejaid ja lektoreid Sakla seltsimajas.

Sakla külaarengu seltsi juhatuse liige ja Sakla raamatukogu juhataja Agnessa Sepp annab saates ülevaate ka seltsi tegevusest. Seltsi on tunnustatud mitme tänukirjaga, mis huvilistele näha seltsimaja fuajee seinal.

Saatejuhi küsimusele, kas seltsitegevus jätkub samamoodi edukalt, vastab Agnessa Sepp, et pandeemia on hoogu maha võtnud, aga külaelanikud püüavad võimaluste piires seltsitegevuses osaleda, näiteks rahvatantsurühm Viktooria tähistab järgmisel aastal 25. sünnipäeva. Selleks ettevalmisused käivad. Kevadisel talgupäeval korrastatakse seltsimaja ümbrust.

Kuigi välisturistid on viimasel ajal Sakla kolhoosi- ja raadiomuusemi harvem sattunud, on eestlasi see-eest rohkem külaliste hulgas olnud. Sepa sõnul täienevad muuseumi kogud pidevalt. Just välismaalastele annavad muuseumieksponaadid kolhoosikorrast palju informatsiooni ja huvilised saavad näha, millised raadioaparaadid, telerid, magnetofonid ning grammofonid siinmail kasutuses olid.

Raamatukogu saab detsembris 75-aastaseks. Kuigi ümmargust tähtpäeva suurejooneliselt ei tähistata, tunneb raamatukogu juhataja heameelt lugejate arvukuse üle. Aastakümneid postiljonina töötanud Aili Rand räägib, et maainimesed on alati talveks toidutagavara keldritesse või teistesse panipaikadesse paigutanud. Nii tema kui teised külainimesed tulid koolitusele selleks, et üht-teist uut infot juurde saada.

Lektorid, naiskodukaitse Saaremaa piirkonna instruktor Piret Paomees ja naiskodukaitse piirkonna esinaine, meedik Mare Kirr selgitasid üksikasjaliselt, mida kriisiolukorraks ettevalmistamisel teha, millised vahendid, toiduained ja muu vajalik peaks kodus olema.

Lektorid demonstreerisid ka vajalikke instrumente, medikamente, köögitarvikuid ja muid esemeid. Osalejaile jagati ka hulgaliselt teabematerjale. Ettekandjad jäid päevaga rahule, öeldes, et said küsimustele anda ammendavad vastused, kontakt kuulajatega oli hea.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles