Ministeerium ⟩ Tuulikute paigutamine rannikust kaugemale ei ole mõistlik (2)

BNS
Copy
Foto: Andrus Karnau

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) ei nõustu Eesti Linnade ja Valdade Liidu (ELVL) arvamusega, et lähima võimaliku tuuliku kauguse rannikust peaks tõstma 11 kilomeetrilt 15 kilomeetrini.

ELVL tegi algselt rahandusministeeriumile esitatud arvamuses ettepaneku kaaluda praegu mereala planeeringus tuuleenergeetika alade määramisel arvesse võetud 11 kilomeetri laiuse nii-öelda visuaalse puhverala laiendamist vähemalt 15 kilomeetrini. MKM liidu ettepanekuga aga ei nõustu, kuna Eesti merealaplaneeringu koostamise protsessi raames on erinevaid merekasutuse võimalusi ning piiranguid põhjalikult analüüsitud.

Analüüsi tulemusena on ministeeriumi sõnul meretuuleparkide arendamiseks hinnatud sobilikuks vaid 4,5 protsenti Eesti merealast. ELVL-i ettepanekuga väheneks see ala veelgi 18 protsendi võrra.

Arvestades, et puudub kindlus, et kõigile meretuuleparkide planeeringualadele saab reaalselt meretuuleparke rajada, sest näiteks võib keskkonnamõjude hindamise käigus selguda, et tuulepargi rajamine ei ole võimalik, tekib ministeeriumi sõnul alade veelgi suurema vähendamise korral risk, et Eesti ei täida tulevikus oma kliimaneutraalsele energiatootmisele ülemineku, taastuvenergia ning varustuskindluse eesmärke.

Juhul kui meretuuleparkide arendamiseks sobivaid alasid vähendada, tuleks mereala planeeringu protsess uuesti avada ning see ei oleks ministeeriumi sõnul mõistlik.

Samuti ei kaasneks ministeeriumi andmetel tuuleelektrijaama nihutamisel rannikust 15 kilomeetri kaugusele visuaalsest seisukohast oodatud tulemust, kuna suurima mõjuga ala ulatuks ikkagi rannikule.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles