PERSOON ⟩ Muhulane, kes korrastas muhulaste imelikud juhtumised MuISi* maastikel

Urmas Kiil
Copy
ÜLLE JÄE hoole all on ERM-is praeguse seisuga 53 278 eset. Saarte Hääle palvel luges ta need täpselt kokku. “See arv üllatas mind ennastki,” möönis ta.
Küsimus, kas tal on nende seas ka mõni lemmik või lemmikud, pani koguhoidja aga 
ohkama. “See on nagu mingi standardne küsimus, mida sult pea alati küsitakse,” sõnas ta. “Raske öelda. Minu jaoks on nad kõik nagu omad lapsed.”
Pildistada laskis Ülle end aga ruumis, kus hoitakse õllekanne. Neid on ERM-is ligi kaks ja pool tuhat ning pärit on need pea kõigist Eesti piirkondadest. Kui ERM-i uus hoone Tartus Raadil avati, oli üks esimesi väljapanekuid just õllekannudest.
ÜLLE JÄE hoole all on ERM-is praeguse seisuga 53 278 eset. Saarte Hääle palvel luges ta need täpselt kokku. “See arv üllatas mind ennastki,” möönis ta. Küsimus, kas tal on nende seas ka mõni lemmik või lemmikud, pani koguhoidja aga ohkama. “See on nagu mingi standardne küsimus, mida sult pea alati küsitakse,” sõnas ta. “Raske öelda. Minu jaoks on nad kõik nagu omad lapsed.” Pildistada laskis Ülle end aga ruumis, kus hoitakse õllekanne. Neid on ERM-is ligi kaks ja pool tuhat ning pärit on need pea kõigist Eesti piirkondadest. Kui ERM-i uus hoone Tartus Raadil avati, oli üks esimesi väljapanekuid just õllekannudest. Foto: ANU ANSU, ERM-I FOTOGRAAF

Eesti Rahva Muuseumi kauaaegne koguhoidja, Muhu ja Saaremaa juurtega Ülle Jäe sattus ajakirjanduse tähelepanu alla selle aasta alul, kui tema alustatud ja tehtud töö Muhust pärit esemete andmebaasi korrastamisel esitati Muuseumiroti nominendiks**.

“Esimesed parandused tegin tegelikult juba kaua aega tagasi,” meenutab Ülle. “Kui noor inimene muuseumisse tööle tuleb, siis tundub talle, et kõik, mis varem on targemate inimeste poolt kirja pandud, on kohe ka õige. Sealjuures pole oluline, kas tal on vastav haridus või mitte.”

Muuseumis on kataloogid, kus kõik esemed on teadusreegleid järgides hoolikalt kirjas. Kataloogist saab andmeid eseme ajaloo kohta: päritolu, kelle valduses on see olnud, kuidas sattus ERM-i kogudesse jpm. Neid andmeid omakorda kasutatakse uurimistööde ja teadusartiklite kirjutamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles