MAAILM Ukrainlased: tahame rahu ja julgeolekutagatisi!

Urmas Kiil
Copy
Maria Zahharova
Maria Zahharova Foto: Wikipedia

Nii Ukraina kui ka Venemaa on kokku leppinud, et läbirääkimiste sisu ajakirjandusele detailselt ei kommenteerita enne, kui võtmepositsioonides on üksmeel saavutatud.

Sellest hoolimata on aga president Zelenskõi üks nõunikke Mõhhailo Podoliak korduvalt rääkinud Ukraina nõudmistest. Näiteks ütles ta 12. märtsil intervjuus Vene ajalehele Kommersant, et kokkulepe peab oleme mitmetahuline. Podoliaki sõnul peab see sisaldama mitut positsiooni: “Eelkõige positsioone, mis puudutavad sõja lõpetamist. Teine punkt oleks Vene vägede Ukraina territooriumilt väljaviimise protseduur koos kindlate ajaliste parameetritega. Kolmas osa oleks juba rahuleping koos detailsete kirjeldustega, kuidas rahu tulevikus tagatakse. Ja siin me jõuamegi kõige tähtsama juurde, mille ümber kõik keerleb – julgeolekutagatised Ukrainale, et säärane olukord tulevikus enam kunagi ei korduks.”

Ukraina presidendi nõuniku sõnul tähendab see absoluutseid julgeolekutagatisi. “Tõeliselt vettpidavaid tagatisi, mitte “budapestlikke”. Soovime tagatisi, millele allkirja andnud riigid ei saaks nagu praegu seista pealtvaatajatena kõrval, kui Ukrainat rünnatakse,” rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles