MAAILM ⟩ Kuidas Hispaania Vene oligarhide vara võõrandab

Urmas Kiil
Copy
Rostehi juht Sergei Tšemezov
Rostehi juht Sergei Tšemezov Foto: Wikipedia

Hispaania võimud arestivad agaralt Ukraina sõja tõttu rahvusvaheliste sanktsioonide alla sattunud Venemaa oligarhidele kuuluvat vara. Sageli on see kirjutatud variisikute nimele.

Venemaa kodanike arestimisele kuuluva vara otsimisega tegeleb Hispaanias Notarite Üldnõukogu (Consejo General del Notariado ehk CGN). Vestluses Deutsche Welle ajakirjanikuga möönis CGN-i esindaja, et sageli pole rikkurite varale jälile jõudmine just lihtne ülesanne. Kuna kõnealuse vara väärtus ulatub kümnetesse, sageli isegi sadadesse miljonitesse dollaritesse, on see kirjutatud mingite firmade, sugulaste või siis lihtsalt variisikute nimele.

“Praeguse seisuga on Hispaanias juba arestitud 34 vallasvara- ja kinnisvaraobjekti, mis kuuluvad 14 Venemaa kodanikule,” ütles CGN-i esindaja Rafael Cortés. Tema sõnul käib jutt viiest luksusjahist, mis asusid Hispaania sadamates, ja 29 elamust. Peamiselt leiab venelastele kuuluvat vara Hispaania kõige jõukamas piirkonnas Kataloonias, kus arestiti 14 villat ja kaks jahti. Kuid Vene oligarhide vara on arestitud ka Alicante ja Málaga provintsis ning Mallorca saarel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles