Saarlastel ei maksa suurõppust Siil 2022 karta

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Esmaspäeval alanud kaitseväe suurõppus Siil 2022 toob nädala jooksul Saaremaale kõiksugu sõjalist tegevust, mis võib elanike jaoks olla kohati ootamatu. Siil 2022 korraldajad toonitavad, et õppusega seotud tegevusi ei maksa karta, vaid pigem uudistada ja huvi tunda.

Siil 2022 Saaremaa koordinaator-konsultant leitnant Timmo Saarestik ütles, et sõjalise õppusega seotud üksikasju ei saa loomulikult avaldada ning seega võib mõni tegevus elanikele üllatusena tulla. Kuid kui õppusel osalejaid tegutsemas märgatakse, ei pea elanikud kõrvale hoidma, vaid võib lahkelt juurde astuda.

Juhul kui õppuse käigus on liikluskorralduslike muudatusi, palutakse elanikel olla mõistvad. Saarestiku sõnul ollakse saarlaste jaoks olemas ning õppuste üks eesmärke ongi koostöö kohalikega. Seni on see sujunud väga hästi.

Siili toimumise üks seekordne eripära Saaremaal on siin viibivad Ukraina sõjapõgenikud, kellele võib igasugune lahingtegevuse imiteerimine mõjuda traumaatiliselt. Saarestik ütles, et näiteks Sõmera pagulaskeskuses olevate ukrainlastega on seetõttu eraldi suheldud.

Riigikaitse toimimist läbiharjutav kaitseväe õppus toimub üle Eesti ning sellel osaleb ligi 15 000 kaitseväelast ning liitlas- ja partnerriigi sõjaväelast. Siilist võtab osa umbes 7100 reservväelast ja kaitseliitlast, 2500 ajateenijat, 2000 tegevteenistujat ning 4200 liitlassõdurit.

Siilil osalevad nii maaväe, õhuväe kui ka mereväe üksused ning Kaitseliit, samuti küberväejuhatus, toetuse väejuhatus ja erioperatsioonide väejuhatus. Õppusest võtavad osa nii Eestis paiknevad NATO lahinggrupi üksused kui ka õppuste ajaks siia saabuvad liitlasüksused.

Peamised manöövrid viiakse läbi Lõuna-Eestis, lahinglaskmised kaitseväe keskpolügoonil ja Saaremaal. Saaremaal hakkavad paiknema õppusel osalevad ründelennukid A-10. Juba eile võis Saaremaa teedel liikumas näha liitlasvägede sõidukikolonne.

Timmo Saarestiku sõnul ei ole Saaremaal viimaste aastakümnete jooksul nii suurt sõjalist kompetentsi ja võimsat tegevust nähtud.

Saaremaal kestavad Siili põhioperatsioonid 23. maini.

Kolm nädalat, neli etappi

Õppust puudutavate kiireloomulisemate küsimuste korral kontakteeruge kaitseväe tsiviil-sõjalise koostöö (CIMIC) spetsialistidega numbril 57 450 884 või aadressil kevadtorm@mil.ee.

Siil 2022 kestab kolm nädalat ja jaguneb neljaks etapiks. 16.–20. maini formeeritakse osalevad üksused, 21.–22. mai harjutavad üksused koostööd. 23.–26. maini toimub väliõppus peamiselt Lõuna-Eestis, 27. maist 3. juunini korraldatakse lahinglaskmisi kaitseväe keskpolügoonil.

Lisaks Siilile toimuvad samal ajal Eestis ja selle vahetus läheduses mitmed teised õppused. Läti korraldab õppuse Namejs, mille raames harjutatakse muu hulgas piiriülest koostööd Eesti kaitseväega ja juhtimisprotseduure.

USA relvajõudude õppuse Defender Europe raames tegutsevad Saaremaal koostöös kaitseliitlastega merejalaväelased ning viiakse läbi lahinglaskmisi merele. NATO põhjadiviisi staap korraldab õppuse Knight Legion.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles