Kihelkonna kirik tähistab nimepäeva

, Kihelkonna, Kärla ja Mustjala koguduse õpetaja
Copy
Foto: Erakogu

Kirikute ehitamisel ja pühitsemisel on neile ka nimi antud ning Kihelkonna kirik kannab peaingel Miikaeli nime. Sellest on tulnud ka homse mihklipäeva nimetus.

Tähistame koguduse nimepäeva sel pühapäeval, 2. oktoobril. Üle kahe koroona-aasta ootame taas külla sõpru Soomest sõpruskogudusest Nokiast. Kui kunagi ütles president Lennart Meri, et Eestil tuleb leida oma "Nokia", siis Kihelkonna kogudus leidis selle juba enam kui 30 aasta eest.

Oleme teinud vastastikku kontsertreise ja visiite, korraldanud ühiseid perelaagreid. Nokia peretöö juht Mari Peltoniemi ütles kord nii kenasti: "Sellest pole midagi, kui me üksteisest alati täpselt aru ei saa. Sageli ei mõista ka ühe pere inimesed üksteist, kuigi räägivad sama keelt, aga armastus on olulisem kui sõnad!" Tänavu tuleb meile külla Nokia koguduse uus peaõpetaja Mikko Sulander, kes Kihelkonna jumalateenistusel jutlustab, ja musitseerib nende ansambel Lumo.

Saime taas lapsed laagrisse

Üle kahe aasta saime teha kristliku lastelaagri, kus osales üle 50 lapse-noore. Oleme väga tänulikud Taritu rahvamajale ja Aili Salongile võimaluse eest laager korraldada. Aime Haamer õpetas käsitöörühmas lastele viltimist, Helje Raaperi kokandusringis valmisid magustoidud, Ülle Reinsoo valmistas kostüümid ja õpetas lastele näidendeid. Urve Vakker korraldas põnevad spordivõistlused ja Kati Lindau vaaritas maitsvaid toite.

Külas käisid laagris Katrin ja Avo Kuum ning Kuressaare nelipüha koguduse pastor Simon Graf. Minu osaks jäi laagri üldine korraldus ning palvuste ja mõtiskluste pidamine. Huvitav oli ka see, et kui tulime teisipäeva hommikul laagrisse, siis langesid veel mõned üksikud vihmapiisad ning seejärel tuli päike välja. Kui olime reede õhtul kodudesse tagasi jõudnud, algas aga päris korralik padukas. Kõik laagripäevad olid päikeselised ning saime ka Pihla rannas ujumas käia.

Laagri teema oli sel aastal "Ole terve ja õnnelik". Suur tänu kõigile abilistele, toredatele lastele ja Taevaisale imelise laagrivõimaluse eest. Samuti Saksamaa sõpruspraostkonnale ja Nokia kogudusele laagri toetamise eest.

Muusikapäevad jätkuvad

27 aastat on ilma pausideta toimunud Kihelkonna kirikumuusikapäevad, millele pani aluse kiriku ajaloolise oreli restaureerimise idee. Orel sai nelja aasta eest korda, aga muusikafestivaliga oleme otsustanud ikka jätkata. Viimastel aastatel on meile nõu ja jõuga abiks olnud Mustjala festivali korraldaja Aare Tammesalu ning oleme talle ääretult tänulikud.

Nõnda toimus 2. juulil kõige rahvarohkem kontsert, kus laulis meie armastatud ooperibass Ain Anger ning teda saatis kammerorkester ME104. Orkestrit dirigeeris Andrus Kallastu ja kontsertmeistriks oli Arvo Leibur. Esimest korda oma veidi üle 30.aastase ametiaja jooksul olin mures, et rahvas ei mahu kirikusse istuma.

Õnneks lahenes kõik siiski kenasti ja külalisena osalenud EELK peapiiskop Urmas Viilma pidas palve ja õnnistas kõiki osalejaid. Palusin orkestril jääda ka järgmiseks hommikuks ning nõnda saime Kihelkonna segakooriga jumalateenistusel laulda kõrgetasemelise orkestri saatel. See oli nii koorile kui ka orkestrile huvitav kogemus. Suur tänu siinkohal dirigent Imbi Kolgale suure ettevalmistuse ja ideega kaasatulemise eest.

Muusikat on aasta jooksul olnud palju: kammerkoor Eysysla, Kärla koguduse naiskoor Kargell, Tallinna Jaani koguduse naiskoor ja paljud teised.

Pühapäevane kava on siis järgmine: alates kella 9-st on oodatud abikäed rahvamajja võileibu tegema ja sinna saab tuua ka loteriivõite. Kell 11 on kirikus jumalateenistus, kus lisaks külalistele laulavad ka koguduse naiskoor ja ansambel Collecta. Seejärel suundume rahvamajja kohvilauda, kus tervitussõnad on lubanud öelda abivallavanem Koit Voojärv ning saame ka loteriivõidud välja loosida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles