JUHTKIRI Keerulised seadused või rehepapi tegemine?

Saarte Hääl
Copy
VEAD: Maa-amet tõi näiteks kaks Saaremaalt avastatud juhtumit, kus ühel puhul on hoone ruumikuju hoopis teistsugune, kui peaks, ning teisel on ametlikult lammutatud hoone asemele kerkinud uus, alla 30-ruutmeetrine hoone.
VEAD: Maa-amet tõi näiteks kaks Saaremaalt avastatud juhtumit, kus ühel puhul on hoone ruumikuju hoopis teistsugune, kui peaks, ning teisel on ametlikult lammutatud hoone asemele kerkinud uus, alla 30-ruutmeetrine hoone. Foto: Maa-amet

Ühtäkki on päevavalgele tulnud sajad kontrollimist ja seadustamist vajavad ehitised. Kuidas selline olukord üldse tekkida sai?

Arve vaadates kipub jääma mulje, et ehitamisel vaadatakse vajalike lubade hankimisele tihti läbi sõrmede või proovitakse võimalikult lihtsalt hakkama saada. Loomulikult võib tegu olla inimeste teadmatusega, aga ka planeerimis- ja ehitusalase seadusandluse keerukusega. Seda võivad kinnitada paljud, kes on pidanud mõnda planeeringuks või ehitamiseks vajalikku luba taotlema. Protsess on ajakulukas ja väga mitmetahuline. Inimene ei taha bürokraatialabürindis seigelda. Lihtsam tundub ehitis püsti panna ning vajadusel pärast klaarida.

Maa-ameti uudne süsteem, kus omavalitsust teavitatakse kahtlastest hoonetest automaatselt, loob täiesti uue olukorra. Omavalitsus saab parema pildi ja patustajad teadmise, et miski ei jää saladuseks. Muudatuse tegelikku tulemust näeme aga järgmise kaardistamise ajal. Siis selgub, kas kahtlaste ehitiste arv on vähenenud või pole kasu olnud miskit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles