Üle aastakümnete näeb Saaremaal tanke

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Brittide Challenger2 tankid veerevad Poola, et sealsetele nõukogudeaegsetele T72 sõjamasinatele antaks Ukraina viisa.
Brittide Challenger2 tankid veerevad Poola, et sealsetele nõukogudeaegsetele T72 sõjamasinatele antaks Ukraina viisa. Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Challenger_2

Kaitseliidu Saaremaa maleva tankitõrjeõppusel osaleb neli NATO liitlaste tanki Challenger 2.

Eeloleval nädalavahetusel toimuv õppus keskenduv pioneerioskustele. Liitlaste vastuvõtmise peakorraldaja leitnant Timmo Saarestiku sõnul õpivad kaitseliitlased kuidas miinide ja pioneeritõketega tanki pidama saada. Samuti õpitakse ka rasketehnika siia saabumist toetama.

„Kui muuseumieksponaadid välja jätta, siis pole pärast okupatsioonivägedest vabanemist tanke Saaremaa pinnal olnud,“ ütles Saarestik.

Saaremaa maleva pealiku Arto Reinmaa sõnul on oluline ka NATO liikmelisuse näitamine Saaremaa.

„Liitlaste käigud Saaremaale on muutunud iga-aastaseks ja regulaarseks. Mida tihedamad on sidemed, seda kindlam meie sõjaline julgeolek,“ ütles Reinmaa.

Kokku osaleb õppusel 200 inimest: Kaitseliidu tankitõrjujad Saaremaa, Tallinna, Harju, Võrumaa ja Pärnumaa malevatest ning Prantsusmaa, Suurbritannia ning Kanada kaitseväelased Tapal asuvast NATO eelpaigutatud lahingugrupist. Tapalt saabub nädalavahetuseks Saaremaale üle 20 lahingu- ja toetusmasina.

Saarlased saavad tanke ja teisi liitlaste masinaid lähedalt vaadata reede õhtul kell 18-19 Saaremaa maleva staabi territooriumil Kalevi põik 5. Pühapäeva pärastlõunal saab tehnikaga tutvuda ka Leisis.

Laupäeval ja pühapäeval on õppuse aktiivne osa Leisi osavallas Meiuste ja Metsküla vahelistel metsaaladel.

Õppuste alale viivad teed on tähistatud infotahvlitega. “Oleme kohaliku kogukonnaga kokku leppinud, et jahti nendes metsades sel nädalavahetusel ei peeta. Ka neile, kes soovivad sinna seeni korjama minna, palume leida alternatiivne koht,“ rääkis Saarestik.

Tõllu Rusikas on Saaremaa maleva eelviimane suuremahuline õppus sel aastal. Detsembri esimesel nädalavahetusel korraldatakse traditsiooniline Lääne maakaitseringkonna õppus Orkaan, kuhu kõik Saaremaa maleva kaitseliitlased on osalema oodatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles