MUHU UUDISSED Viirakülast oo kangeid tüdrikumi tuln

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ei neh! Muhulased tegavad ikka ilma just igaspuol. Kui sa ikka kuulad ja vuatad! Näedsa, Viirakülast Reinu Ülle, tulisema kange naene neh, nõnna kut üks Muhu verd tüdrik ju ikka oln oo, sai nüid Tartu linnas muaülikuoli rekturiks! Ikka aruarva oo nõuke juhus, et nii kõrge ammet tükkis naesterahvale usaldatse. Muaülikuolis masu küll alles teene kord nõuke juhus. Neh, mis sa oskad kosta. Sitkust ning jõudu soole Ülle! Ja pitka mielt ja kannatust. Nõuksi asju lähäb nii tähtsas ammetis kohe kindla piale taris. Usu mind, so ema sii Muhu suare pial ja isa sial pilvepiiris võivad ja suavad uhked olla.

Ja üks teene muhulane, kua Viiraküla juurikatega, oo vielgid ilma tein. Enne ilmasõda panni ta nühkides Muhust minema ja koguniste nii kaugele välja, et jõudis oma muhulasest mehega seltsis Meerikamoale. Ja sial sai tämast kunstnik.

Neh ja nüid ta tüdar, siis neh Viiraküla Tooma-Aadu Elfriede ja Lauritse Toomasse tüdar, Caron Soond, annetas Muhu muuseumile ühe oma ema tehtud moali. Ja sie põle lihtsalt niisamma üks kena pilt. Moali nimi oo "Juured" ja sialt pialt leidvad omad lisemad ja kaugemad esivanamad üles ühna mitmed muhulased ja suarlased kua takkapihta.

Ja kui ma kuulsi, et oo Viiraküla Toomu-Aadult ja Saarik oo neiupõlve nimi oln, siis mool olli küll kohe selge, et ma pia seda küll kohe kindlapiale täpsemaste uurima minema.

Neh, ja et mis siis muud uudist oo viel? Üle selle, et Viiraküla tüdrikud ilma tegavad? "Kalev" tuleb. Neh, mitte sie eepuse kangelene ep jõva kojo. Tükkis nõuke asi, et Hellamoal näidatse riede õhta seda uut ja vägevad korvpalli kinu. Neh, sest aast, kui 90-ndal vuastal Kalev liidu meistriks tulli. Kinu akkab pihta kellu seitsmest ja piletid oo neli eurut ja viis eurut.

Ja nüid oo õhta jälle varatsemini pime. Et tüölt kojo jõudes ep tekiks änam nõukest ännatut tahtmist, et kuibiks viel põrm kaudu õuet ja vuataks, ons kuskil viel miskit laokil, mis tuleks enne talve ää korista.

Neh, ja et novembrikuu oo käe, siis tuleva nädali oo äkist mardisante kua oodata. Siikantis ikka neid vahest liigub viel. Ei karda nõuksed pimedat ega tuult ega vihma. Ja olga tänatud!

Vat sõuksed lood. Olge siis ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles