LIHTNE KÜSIMUS ⟩ Kes ei jaksa kõnniteed puhastada, peab maksma (1)

Saarte Hääl
Copy
Lumelabidas
Lumelabidas Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui majaomanik ei ole mingil põhjusel võimeline täitma kohustust tema maja ees olev kõnnitee puhas hoida (näiteks eakas inimene või Kuressaarest eemal viibiv kodanik või ka põhjusel, et jõud lumelükkamisest üle ei käi), siis kuhu tuleks tal pöörduda ning mis puhkudel üldse hoolsuskohustusest vabastatakse?

Saaremaa abivallavanem Kaarel Tang: Erandeid siin paraku ei ole. Saaremaa valla heakorraeeskirja järgi on vastavalt ehitusseadustikule kõik teega külgnevate kinnistute omanikud kohustatud Kuressaare linnas ja alevikes korraldama sõidutee ja kinnistu vahel asuva kõnnitee koristuse, sealhulgas lume- ja libedusetõrje tasemel, mis võimaldab kõnniteel ohutult liigelda.

Kui omanik ei ela näiteks alaliselt Kuressaares, siis on tal kohustus kõnnitee ikka korras hoida ja selleks tuleb pöörduda eraettevõtjate poole, kes teostavad talvel talihoolet tasu eest.

Ka Kuressaare Hoolekanne pakub tasulise teenusena abitöid, sh lumelükkamist.

Kuressaare Linnamajanduse juhataja Marek Koppel: Linnamajandusel on hoolduskohustus teostada talihoolet kõnniteedel, mis on Saaremaa vallale kuuluvate kinnistute ümber, ja lisaks oleme aasta-aastalt võtnud hooldada aina rohkem kõnniteid, mis on kas rekonstrueeritud või tehtud Kuressaarde juurde.

Kuressaare Linnamajandus on üha enam võtnud enda hooldada ka laiemaid kõnniteid, mis külgnevad erakinnistutega, kuid kindel nõue peab olema, et kõnnitee on 1,5 meetri laiune ja tänavavalgustuse postid ei sega masinatega hoolde teostamist.

Kahjuks ei ole meil võimalik erakinnistute omanikke aidata kitsamatel kõnniteedel käsitööjõuga, kuna meilgi on probleeme leida töölisi rasket füüsilist tööd tegema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles