Tuludeklaratsiooni saab juba tänasest esitada

Anette Sannik
, Saarte Hääle veebitoimetaja
Copy
Eesti Maksu- ja tolliameti veeb.
Eesti Maksu- ja tolliameti veeb. Foto: Kuvatõmmis

Maksu- ja tolliamet alustas tuludeklaratsioonide esitamist mõned päevad varem ehk 11. veebruaril. Kella 14 seisuga on EMTA veebilehekülg ülekoormatud.

Esialgu pidi tuludeklaratsioonide esitamine algama 15. veebruaril, kuid avati neli päeva varem. Laupäeva pärastlõunaks oli Eesti Maksu- ja tolliameti veebileht kasutajate suure hulga tõttu e-teenuste keskkonda sisenejate arvu piiranud.

Lisaks teatab EMTA veebileht, et laupäeval vahemikus kella 9-21ni jõuavad pangast tehtud maksed Maksu- ja tolliameti pangakontole viivitusega ning paluvad võimalusel teha makseid e-EMTA pangalingi kaudu.

Tuludeklaratsiooni saab esitada 2. maini.

Tuludeklaratsiooni peavad esitama:

  • füüsilisest isikust ettevõtjad (esitavad deklaratsiooni põhivormile (vormile A) lisaks ka ettevõtlustulu vormi E);
  • isikud, kes on saanud tulu (sh dividende) välismaalt. Deklareerida tuleb nii Eestis maksustatav kui ka mittemaksustatav palga- ja dividenditulu ning ka see tulu, mida välislepingu alusel Eestis ei maksustata. See kehtib samuti naaberriikide pensionäride suhtes, kes elavad alaliselt Eestis ning on muutunud Eesti residendiks.
  • isikud, kes omasid maksustamisperioodil maksualast koostööd mittetegevas jurisdiktsioonis asuva juriidilise isiku aktsiaid, osasid, hääli või õigust juriidilise isiku kasumile (deklaratsiooni põhivormile lisaks tuleb esitada vorm MM või vormi MM lisa, sõltumata sellest, kas nimetatud juriidiline isik sai tulu või mitte);
  • isikud, kelle väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju on suurem kui maksustamisperioodil väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu ning kes soovivad kasu ületava kahju summa maha arvata järgnevatel aastatel väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust;
  • isikud, kes on teinud maksustamisperioodi jooksul tulumaksuseaduse §-s 172 nimetatud investeerimiskontole sissemakseid või sealt väljamakseid;
  • isikud, kes soovivad abikaasa eest täiendavat maksuvaba tulu (kuni 2160 eurot) deklareerida.

Tuludeklaratsiooni ei pea esitama residendist füüsilised isikud, kelle:

  • tulult ei ole vaja tasuda täiendavalt tulumaksu (v.a erijuhud);
  • saadud tulu kokku ei ületanud maksuvaba tulu 6000 eurot.

Tuludeklaratsiooni esitamine maksusoodustuse saamiseks:

kui isikul tulude deklareerimise kohustust ei ole, kuid ta soovib kasutada maksusoodustust (on tasunud koolituste eest, maksnud eluasemelaenu intresse vms), siis tuleb tuludeklaratsioon esitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles