MAAILM Hiina ei toeta enam Jaapani nõudeid Kuriili saartele

Urmas Kiil
Copy
JAAPAN pretendeerib saartele, mis jäävad punasest joonest 1855 lõuna poole. 1855. aasta veebruaris sõlmiti Venemaa ja Jaapani vahel Shimoda kokkulepe, mille järgi läksid need saared Tokyole. 1875. aasta Peterburi kokkuleppe kohaselt loovutas aga Venemaa kõik Kuriili saared Jaapanile ja sai vastutasuks Sahhalini saare. Veel on kaardil punasega märgitud aasta 1945, kui Nõukogude Liit haaras kõik Kuriili saared oma koosseisu.
JAAPAN pretendeerib saartele, mis jäävad punasest joonest 1855 lõuna poole. 1855. aasta veebruaris sõlmiti Venemaa ja Jaapani vahel Shimoda kokkulepe, mille järgi läksid need saared Tokyole. 1875. aasta Peterburi kokkuleppe kohaselt loovutas aga Venemaa kõik Kuriili saared Jaapanile ja sai vastutasuks Sahhalini saare. Veel on kaardil punasega märgitud aasta 1945, kui Nõukogude Liit haaras kõik Kuriili saared oma koosseisu. Foto: Wikipedia.org

Jaapani suurim uudisteagentuur Kyodo News teatab, et pärast Venemaa presidendi Vladimir Putini ja Hiina liidri Xi Jinpingi kohtumist on Peking nn Kuriili küsimuses hakanud toetama hoopiski Moskvat.

Möödunud kuul Kremlis toimunud läbirääkimistel Vladimir Putiniga ei toetanud Xi Jinping Jaapani nõudeid Hokkaido saare vahetus läheduses asuvatele, kuid praegu ametlikult Venemaale kuuluvatele saartele. Nii tegi Xi aastakümneid kestnud Hiina välispoliitikas suisa kannapöörde. Uudisteagentuurile Kyodo News rääkis sellest Pekingis välisministeeriumis töötav ametnik, kes on kõnealuse küsimusega väga hästi kursis.

Anonüümsust palunud infoallikas teatas, et hiljutise riigivisiidi ajal Venemaale ütles Hiina RV esimees Xi Jinping, et Kuriili saarte vaidluses on Hiina erapooletu ega toeta kumbagi poolt. Kyodo News annab teada, et sellise avaldusega otsustas Peking liikuda neutraliteedi suunas ja loobus seisukohast, mille 1964. aastal võttis vastu kommunistliku Hiina rajaja Mao Zedong. Mao arusaamade kohaselt kuulusid Kuriili saared kindlalt Jaapanile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles