EOK toetab Väli skulptuuri püstitamist

Saarte Hääl
Copy
Saaremaal sündinud maadleja Voldemar Väli.
Saaremaal sündinud maadleja Voldemar Väli. Foto: Geni.ee

MTÜ Saarlasest Olümpiavõitja Voldemar Väli Mälestuse Jäädvustamise Fond andis ka Eesti Olümpiakomiteele teada oma kavatsusest püstitada Kuressaare spordikeskuse ette Väli elusuuruses pronksskulptuur. EOK teatas oma vastuses, et kiidavad idee heaks ja toetavad seda projekti 5000 euroga.

Täna, 13. aprillil möödub 26 aastat Voldemar Väli surmast. Sel puhul tasub üle korrata, et ta tuli kaks korda Euroopa meistriks, võitis lisaks kullale 1928 Amsterdami olümpialt veel pronksmedali Berliini olümpiamängudel 1936 ja tuli maadluses 19 korral Eesti meistriks, millest rohkem saavutas vaid Johannes Kotkas 21 korraga.

Kui algselt oli algatajatel kavas pronksskulptuur püsti saada 2028. aastaks ehk 100 aastat pärast Väli olümpiavõitu, siis nüüd on tahtmine suurem. Nimelt osales Voldemar Väli 21-aastase maadlejana 1924. a Pariisi olümpial ja saavutas 23 oma kehakaalu maadleja hulgas 8.–10. koha jagamise, mis oleks tänaste Eesti maadlejate puhul hea kordaminek.

2024 tulevad taas olümpiamängud Pariisis ja kuna Kuressaare spordikeskus saab järgmisel aastal 20-aastaseks, oleks paslik avada skulptuur pidulikult järgmisel aastal. Seda maadlusvõistlustega Kuressaares, kus pole palju aastaid enam kreeka-rooma maadluses võistlusi peetud.

Kuna pronksskulptuuri maksumuseks kujuneb 68 000 eurot + km, vajame annetajate abi. Kuus spordiveterani on panustanud oma kuupensioni sellesse fondi ja kellele läheb korda Väli mälestuse jäädvustamine Kuressaares, saavad oma panuse kanda MTÜ Väli Fond kontole Swedbankis EE812200221081009016 märgusõnaga “Skulptuur”.

Täname Leelo Viljakainenit, kes aitas MTÜ moodustada ja pangakonto avada, ning Lii Pihli, kes korraldas Kuressaare kultuurikeskusesse teiste tuntud saarlaste piltide kõrvale ka Voldemar Väli foto. Nüüd on seal 20 tuntud ja tunnustatud Saaremaal, Abrukal ja Muhus sündinud inimese pildid.

Loodetavasti mõistavad saarlased, et olümpiavõit on niivõrd suur saavutus, et see ei aegu kunagi, ja seni on seda suutnud vaid üks saarlane – Voldemar Väli.

Ants Nisu, Olev Kiirend, Riivo Vaet, Tiit Uspenski, Veljo Kuivjõgi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles