Kõrgushüppevõistlusel mälestati Richard Fosbury

Copy
Foto: Erakogu

Kergejõustikutreener Endel Tustiti eestvedamisel korraldas 20. aprillil Saaremaa Spordikooli kergejõustiku osakond koostöös Orissaare Spordiga Kuressaare Spordikeskuses kõrgushüppe võistluse “Mälestades Richard Fosbury”.

Võistlesid Orissaare Spordikooli ja Saaremaa Spordikooli kergejõustiku eriala õpilased U12 –U20 vanuseklassis. Igaüks oma isikliku rekordi jahil.

Aga miks just Fosbury mälestuseks? Teatavasti lahkus Richard Fosbury meie hulgast alles hiljuti märtsikuus ja kuna ta oli olümpiavõitja ning uue hüppestiili leiutaja, siis tuli mõte teadvustada Fosbury ka noorte kergejõustiklaste hulgas. Arvestades seda, et praegu on kergejõustikus nn üleminekuperiood ja võistlusi vähe, siis soovisime tuua veidi vaheldust treeningutesse ja korraldasime kõrgushüppe võistluse, kus võitjate auhindadeks olid Dick Fosbury autogrammiga raamitud pildid.

Võistluse eel toimus lühike Fosbury tutvustav loeng. Fosbury (06.03.1947 – 12.03. 2023) oli USA kergejõustiklane, elukutselt insener. Ta leiutas floppstiili, milles hüppaja läheneb latile seljaga. Flopp võimaldab latti ületada nii, et keha raskuskese ei tõusegi lati kõrgusele. See ongi selle hüppestiili võti. 1968.a. kui Endel Tustit oli keskkooli lõpuklassis, ilmus spordilehes lühike lõik, et USA-s on kõrgushüppaja, kes ületab lati selg ees.

Fosbury hakkas oma stiili kallal töötama 16-aastaselt, sest ta pidas muid tollaseid hüppestiile liiga keeruliseks. 1968. aastal võitis ta oma uut stiili kasutades USA üliõpilasmeistrivõistlused, olümpiamängude katsevõistlused ja 1968. aasta suveolümpiamängud Méxicos olümpiarekordiga 2.24. See andis tõuke uuele kõrgushüppe stiilile.

Neli aastat hiljem Müncheni olümpial hüpatakse nii uue kui kui vana tehnikaga. Võitjaks tuleb eestlane Jüri Tarmak. Tarmak ongi viimane rulltehnikaga olümpiavõitja kõrgushüppes. Endel Tustit sõnab: "Edasi vallutas flopptehnika kõrgushüppe pea täielikult. 2011.a. külastas Fosbury Eestit. Mul õnnestus Jüri Tamme abiga saada temalt autogramm."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles