PÕNEVAD PÖÖNINGULEIUD ⟩ Puusärk ja telegramm Kingissepa surnukeha kohta

Copy
REISIKIRST. Reisimine polnud kerge: see tõlla tagaseinale kinnitatav reisikohver on Priit Kivi sõnul 400 aastat vana.
REISIKIRST. Reisimine polnud kerge: see tõlla tagaseinale kinnitatav reisikohver on Priit Kivi sõnul 400 aastat vana. Foto: Erik Tüür / Saarte Hääl

Saaremaa muuseumi esemekogus oli eelmise aasta lõpu seisuga arvel 8782 eksponaati. Seekord võtame vaatluse alla need põnevamad esemed, mis on muuseumikogusse jõudnud majade pööningutelt või kuuridest-aitadest. Selgitusi eksponaatide kohta jagas muuseumi peavarahoidja Priit Kivi.

Ilmselt kõige eriskummalisem ja veidram eksponaat muuseumi hoidlas on metallkaunistustega surnukirst. Puusärk leiti uute elanike poolt Kehila külast Reediku talu aidast. Vahepeal oli talu 11 aastat seisnud mahajäetuna, kuid aidas olev kirst jäi alles ja terveks.

Priit Kivi rääkis, et talu kunagine peremees Mihkel Tinarist oli olnud tubli puusepp ja kohalik kirstumeister. “Naaber tellis Tinaristilt oma eluajal endale ja naisele puusärgid. Naabrimehe kirst läks käiku ja maeti maamulda. Tema naine elas veel paarkümmend aastat ega tahtnud mehe kingitusest midagi teada,” ütles Kivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles